ponedeljek, 26 februarja, 2024
DomaLokalnoFOTO: Ledena trgatev Zajc, posladek brbončicam

FOTO: Ledena trgatev Zajc, posladek brbončicam

Za nami je najhladnejši teden zime, ko so se temperature pošteno spustile pod ničlo. A vseeno ob takšnem vremenu marsikateremu vinogradniku zaigra srce, saj je to čas za ledeno trgatev. Tako je bilo pri vinarju Zajc.

Ledena trgatev pri Zajcih

V naših vinogradih smo se po treh letih ponovno razveselili ledene trgatve. V vinogradu Knežija nad Novim mestom, ki je že postregel s slovenskim vinskim šampionom, smo v soboto 16. januarja 2021 potrgali zadnjih 500 trsov laškega rizlinga, ki je odlična sorta za ledeno vino. Vsaka ledena trgatev je izjemna, tokrat pa je potekala še v enem izmed vrhuncev epidemije, po čemer si jo bomo zlahka zapomnili med vsemi trgatvami.

Morda se kdo vpraša, zakaj je od zadnje ledene trgatve minilo kar nekaj let. Razlog se skriva v prav posebnih pogojih, ki jih taka trgatev zahteva. Osnovni pogoj je še vedno razmeroma zdravo grozdje, kar je že svojevrsten uspeh vinogradnika, dolgotrajen mraz s temperaturami pod -7 stopinj Celzija ter sladkorna stopnja, ki mora biti vsaj 128 Oe. Nižja je temperatura, tem bolje, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi samo stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri čim nižji temperaturi, v čim bolj podhlajeni preši. In prav zaradi zahtevanih pogojev, ki jih narava ne omogoča vsako leto, izjemnih ekstraktov, ki jih ponudi grozdje,  in tudi skromne količine je ledeno vino dragocena redkost.

Ledeno vino Laški rizling letnika 2020 ocenjujemo, da vam bomo prvič lahko ponudili konec leta 2023. Ob vseh uspehih pa se nam je pred leti ledeni mošt tudi že popolnoma sfižil, zato kakovost ledenega vina ni gotova vse do dovretja. To vino bo, upamo, prava poslastica za vse čute, z vabljivo zlato rumeno barvo, razkošnimi notami medu in suhega sadja ter dolgim žlahtnim pookusom, primerna kislina pa ga bo lahko ohranila še za mnoga leta arhiviranja – za leta, ko bo korona le še bled spomin.

(foto: Vina Zajc, Uroš P.)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča