četrtek, 18 julija, 2024
DomaLokalnoFOTO: M3 in ekološka akcija 'SUB - ECO Krka'

FOTO: M3 in ekološka akcija ‘SUB – ECO Krka’

Potapljaško društvo M3 iz Novega mesta je v soboto, 24.junija 2023 izvedlo tradicionalno, tokrat 21. ekološko akcijo čiščenja dna in obrežja reke Krke »SUB-ECO KRKA 2023«. Med dejavnostmi društva so poleg izobraževanja in strokovnega izpopolnjevanja, sodelovanja z drugimi klubi, tudi organizacija in sodelovanje na akcijah, predvsem ekološko čistilnih v rekah, jezerih in na morju.

‘V reki Krki izvajamo čistilno akcijo SUB EKO KRKA in s tem poskušamo občane in javnost spodbuditi, da tudi sami naredijo korak k ohranjanju narave. Skrb za naravo in trajnostni razvoj bi morala biti osnova in prioriteta vsake odgovorne družbe. S svojimi dejanji želimo prispevati k osveščanju ljudi, da je treba naša naravna bogastva skrbneje varovati. To še posebej velja za vodne vire in vodo, ki je celo zapisana v Ustavo kot neodtujljiva pravica. Vendar so za naše mačehovsko obnašanje do narave dokazi v obliki podnebnih sprememb žal že vidni povsod po svetu in niso več samo neke »teorije zarote. V letošnji čistilni akciji je sodelovalo čez šestdeset udeležencev. V Krko se je potopilo 22 potapljačev iz domačega društva in prijateljskih klubov iz Kranja, Kamnika, Trebnjega, Bleda, Bele krajine. Brez pomoči ekip na čolnih in na obali vsekakor ne bi šlo, ker je logistika zelo pomembna pri izvedbi akcije, zato jih je vsekakor potrebno omeniti in sicer so to člani Ribiške družine, Prostovoljnega gasilskega društva NM, zavedni posamezniki katerim ni vseeno, kaj se dogaja z dolenjsko lepotico Krko. Z našo reko se vsi tako radi pohvalijo, a ne naredijo dovolj, da bi se njeno stanje izboljšalo.

Kljub nekoliko slabši vidljivosti smo iz vode odstranili zajetno količino steklenic, plastenk, kovinskih odpadkov, avtomobilskih delov, gum in drugih predmetov, ki nikakor ne sodijo v reko. Vseeno smo veseli dejstva, da je novodobnih odpadkov vsako leto manj. Zahvalil bi se tudi vsem donatorjem in podpornikom, ki nam že vsa leta nesebično pomagajo s prispevki, brez katerih akcije ne bi mogli uspešno izpeljati. S tem dokazujejo, da le niso vsi brezbrižni do okolja v katerem živijo in delajo, ter se zavedajo, da je Krka izjemna vrednota katero želimo ohraniti čimbolj čisto in lepo zanamcem, ki nam bodo, verjamem hvaležni,’ je povedal predsednik društva M3, Senad Durmič.

(foto: PD M3)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča