FOTO: Maj in Vid Oštrbenk v svetovnem vrhu

FOTO: Maj in Vid Oštrbenk v svetovnem vrhu

-
0 315

Na reki Vrbasu v Banjaluki je minuli teden potekalo Svetovno prvenstvu v spustu na divjih vodah. Prvenstva se je udeležilo skoraj 300 tekmovalcev iz 18-tih držav, ki so se za naslove svetovnih prvakov potegovali v dveh disciplinah in sicer šprintu in klasičnem spustu. Šprint je večinoma organiziran na bolj atraktivnem delu in večkrat tudi bolj deročem delu reke. Dolžina je običajno nekje med 350 in 700m, za kar tekmovalci porabijo nekje med 40 in 80 sekundami. Organizator je za šprint izbral krasen in atraktiven odsek reke Vrbas v kanjonu Tisno, kjer so že gostili največja svetovna tekmovanja. V četrtek so potekale kvalifikacije in najboljši tekmovalci in tekmovalke so se uvrstile v petkov finale.

Iz Slovenije je zraven 18-članske ekipe v Banja Luko prišla tudi zelo številčna navijaška ekipa, ki je ob progi naredila vrhunsko vzdušje in slovenskim tekmovalcem pomagala, da so v  petkovem finalu skupaj osvojili 9 kolajn. Maj Oštrbenk in Vid Oštrbenk, člana Kajak kanu kluba Čatež sta bila med najbolj uspešnimi tekmovalci slovenske ekipe.

Vid Oštrbenk dvakratni svetovni prvak

Vid je že prejšnji teden navdušil, ko je na Svetovnem prvenstvu v Krakovu osvojil bronasto kolajno. V šprintu je veljal za enega od favoritov. V finale se je uvrstil kot drugi iz kvalifikacij. V finalu pa je ob zelo glasnem navijanju osvojil naslov svetovnega prvaka in drugo uvrščenega prehitel za visokih 1,56 sekunde. Drugi naslov svetovnega prvaka pa si je priboril v ekipi mladih kajakašev, ki so v velikem finalu premagali Čehe in Nemce.

Vid in Maj Oštrbenk tudi skupaj do medalj

Maj in Vid sta skupaj nastopila v kanuju dvosedu pri mladincih, kjer sta v finale prišla kot najboljša iz kvalifikacij. Zaradi manjše napake sta kljub temu finale zaključila na odličnem tretjem mestu. Maj je nato v ekipni vožnji 3 X C1 mladinci ravno tako osvojil bron. Tretje mesto pa sta osvojila tudi kot člana ekipe 3 x C2 ekipe.

Maj je v nedeljo na klasičnem spustu, ki je bil na daljši 7,5km dolgi progi v ekipni vožnji osvojil tretje mesto.

Vrhunski rezultati mladih kajakašev so rezultat dolgoletnega odrekanja in treningov in so nagrada tako tekmovalcem, kot tudi trenerju, staršem, navijačem in vseh, ki so pomagali, da Kajak kanu klub Čatež vsa ta leta uspešno deluje.

Na žalost še nismo prišli do odločitve o gradnji športnega centra Vrbina v sklopu katerega je predvidena tudi kajakaška proga, ki bi mladim kajakašem omogočala treninge na veliko višjem nivoju. Upajmo, da bodo tudi ti rezultati spodbudili odgovorne k hitrejši izvedbi športnega centra, ki bo ravno tako tudi zelo velika turistična pridobitev s široko ponudbo turistično športnih atrakcij.

Mitja Oštrbenk, KKK Čatež