torek, 23 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Marta Bartolj obarvala Mirno Peč

FOTO: Marta Bartolj obarvala Mirno Peč

Svetovno znana in prepoznana ilustratorka mirnopeških korenin Marta Bartolj je orisala veselje in strast ustvarjalnega življenja ter razkrila, kaj jo je najbolj očaralo in navdihnilo pri ilustriranju prenovljene izdaje “Sneguljčica” Pavla Golie. Barvito doživetje so člani Kulturnega društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči pripravili v sodelovanju z Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter Knjižnico Pavla Golie Trebnje.

Z navihanim nasmehom in z iskrivo igrivostjo v očeh se je Marta Bartolj spominjala razposajenih trenutkov, ki jih je kot mala deklica preživela pri babici, dedku in stricu Andreju v Biški vasi. Po mamini strani izvira iz Mirne Peči, kjer sta z bratom kuhala in jedla najboljši puding, kjer je omamno dišalo po sveže pečenih palačinkah, kjer so se pozimi sankali in se poleti pri Novljanu sladkali s slastnim jagodnim sladoledom.

Danes svetovno priznana in prepoznana ilustratorka je v pogovoru z Brenčačico in knjižničarko Simono Lužar obiskovalcem Barvitega doživetja v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči zaupala, da vsakdanjike običajno začenja z dobro kavo v družbi mačkov. Zatem se njene sekunde, minute in ure neumorno vrtijo okoli risanja, ki je njeno poslanstvo in življenje. V njem uživa in vselej ustvarja z mislijo like in na bralca. Ve, da so ji ilustratorski čevlji najbolj prav in da resnično hodi po poti, kamor jo je priklicalo življenje.

Njeni prvi risarski začetki so bili radoživi, prikupni in radovedni. Med gradnjo družinske hiše sta z bratom s črnim loščilom za čevlje popestrila sveže belo prepleskano steno in tedaj je v srcu prvič zavedno občutila strast in srečo ob ustvarjanju. Skozi leta je postajala vedno bolj pogumna tako v življenju kot v ilustratorstvu, kjer dandanes vse bolj brez zadržkov in svobodna izraža sebe v osupljivih ilustracijah.

K odločitvi za akademsko izobraževanje jo je poleg neizmerne želje in strasti spodbudil velik umetnik, akademski slikar in upokojeni profesor, Darko Slavec. Diplomirala je na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, magistrirala po bolonjskem sistemu na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in za magistrsko nalogo prejela študentsko nagrado UL ALUO.

Hvaležna je. Kajti ob čudovitih nadarjenih profesorjih in sošolcih je zacvetela, se resnično odkrila in od tedaj niza uspeh za uspehom. Za nadustvarjalne ilustracije je prejela števila priznanja in nagrade, med njimi pomembno nagrado za ilustracijo ameriške fundacije Ezra Jack Keats Foundation, priznanje Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico “Kje si?” in znak za kakovost zlata hruška za “Vprašanje za babico”. Sodelovala je na mnogih razstavah in knjižnih sejmih tako v tujini kot doma ter je doslej upodobila živopisane cvetlice, zvezdave miške, prisrčne kužke, plesoče vile … Njen bogat in pisan ilustratorski opus med drugimi zajema knjige in slikanice “Zebra v ogledalu”, “Čudovit vrt”, “Dogodivščina v žepu”, “Mišja abeceda”, “Kje si?”, “Vprašanje za babico” ter “Kuža in dež”.

Prečudovite ilustracije je prav tako prispevala za še svežo, pred nedavnim izšlo prenovljeno izdajo “Sneguljčica“ slovitega akademika, pesnika, dramatika, gledališčnika in pisca mladinskih iger Pavla Golie. Primerna je za vse generacije ter ponuja zanimivo primerjavo s pravljico bratov Grimm in naknadnih Disneyjevih različic. Izredno jo je navdihnila lepota poezije in bralcem, do katerih bo knjiga našla pot, nadvse privošči prijetna in čarobna potovanja med Golieve verze.

Da. “Sneguljčica“ je po 85 letih znova izšla v izdaji Knjižnice Pavla Golie Trebnje in spremno besedo zanjo je spisala tudi direktorica knjižnice, Andreja Pleničar. Z vneseno besedo je v govoru ob Barvitem doživetju opisala življenje Pavla Golia in med drugim izpostavila, kako je tudi v pesnitev oziroma igro v osmih delih vnesel veliko svojih načel in iskriv karakter, medtem ko je Marta Barolj vanjo vnesla svežino. “Pred seboj imamo lik lovca, patriota, razdvojenega med posledicami neposlušnosti kraljici oziroma njeni krivični oblasti in vlogo odgovornega očeta sedmih otrok, ki so življenjsko odvisni od njegove plače. Princa, ki išče lepotico za ženo, par lumpov, ki jima je najbolj poznana samo govorica novcev s kraljičino podobo: Frice in Frace. V kolikor bi želeli trajno uživati v izvirni slovenski ilustraciji Marte Bartolj in verzih Pavla Golie, lahko kupite knjigo in se prepričate sami,“ je pozvala.

Patricija Tratar iz trebanjske knjižnice je razkrila več o prijateljevanju enega najbolj priljubljenih pesnikov “našega“ Toneta Pavčka in “njihovega“ Pavla Golie. Bila sta pesniška in pivska družabnika; njune poti so se prepletale od malih nog in trdne vezi sta negovala vse do konca življenja. Znova sta se srečala in družila v mirnopeškem muzeju v uprizoritvi Brenčačic Andreje Mervar in Bernarde Gorenc. Hudomušno sta spomnila na nekaj svojih pomembnih dosežkov, in mojstrsko povezovala dogajanje, ki sta ga z glasbenim vložkom melodično popestrila odličen oboist Lenart Kupljenik in korepetitorka Maja Schuster.

Med govorci je bila tudi vodja muzeja Ljudmila Bajc, ki je srečna in v pričakovanju napovedala odprtje dodatnega muzejskega predela Toneta Pavčka. Obenem je vse prijazno povabila na obisk stalne sodobne interaktivne razstave o harmonikarju Lojzetu Slaku in na ogled ilustracij Marte Bartolj, ki bodo v Mirni Peči razstavljene do junija.

Tudi Brenčači Vas prisrčno vabijo na prihajajoče dogodke. V četrtek, 25. maja, boste lahko hudo dobro jedli na kulinaričnem doživetju, kjer se bodo predstavili lokalni ponudniki okusne hrane in osvežilne pijače. Brenčaško krasno bo prav tako na začetku poletja, v sklopu praznika Občine Mirna Peč. V soboto, 17. junija, boste veselo pohajkovali po (obrnjeni) Poti Slakove in Pavčkove mladosti, v nedeljo, 18. junija, pa se boste vsi skupaj prešerno smejali in divje rockali ob satirični rock komediji “MOJ ŽIVÒT JE ROKentROL“ vsestranskega kulturnega ustvarjalca Gojmira Lešnjaka Gojca, še sporočajo brenčači.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča