FOTO: Med kozolci klekljali

0
131

V Deželi kozolcev so pripravili Leseno čipko, edinstveno klekljarsko čajanko. Na dogodku so se zbrali ljubitelji in ljubitelji čipke iz vse Slovenije, ki so namesto vstopnine ob vhodu pokazali klekljan izdelek, ter se nato lahko brezplačno udeležili raznovrstnih, poučnih in zanimivih delavnic, ki so jih izvedli v okviru projekta Oživimo kozolce, finančno podprtega s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

S predstavnicama Knjižnice Pavla Golie Trebnje so obiskovalci ustvarjali manjše krone s čipko in brali pod kozolci, priznana zeliščarka Jožica Bajc Pivec je razkrila uporabne nasvete za uporabo zdravilnih rastlin v vsakdanjem življenju, Center ponovne uporabe Trebnje je zagotovil blago, iz katerega so izdelovali punčke iz cunj, predstavnice Dežele kozolcev so obiskovalcem prestavile igre naših babic in dedkov ter potenciale kulturne dediščine, Luka Hočevar je delil znanje o lesnih vrstah in zvezah, Anton Kočevar o pripravi prehranskih izdelkov z zelišči, pekovski mojster Franci Planinc pa o peki kruha. Dišalo je po domačem. Pristno in srčno vzdušje je bilo tudi pod Jurgličevim toplarjem, kjer so edinstveno razstavo pripravile članice Društva klekljaric Koroške – sekcija Črna in članice Društva upokojencev Bitnje – Stražišče – sekcija ročnih del Ivanjščice. Osrednji del dogodka so popestrili članice in člani Folklorne skupine Nasmeh, Glasbene šole Aleša Smoliča in člani zasedbe Grand kvintet.

Posebno presenečenje pa je bila predstavitev ‘bule velikanke’ – izjemne blazine z velikimi lesenimi kleklji, kot si jo je zamislila Katja Kresal in na kateri je papirc Kamnarjevega kozolca mojstrice Tine Koder Grajzar. Obiskovalci so pripomogli, da je del mojstrovine, ki nastaja, že sklekljan, kar je še posebej v zadovoljstvo organizatoricam Lesene čipke, članicam Klekljarske skupine Žnurce, ki deluje v okviru Kulturnega društva Trebnje.

Žnurce so uradno napovedale začetek projekta Baraga in čipka kot niti sodelovanja, za katerega so pridobile evropska sredstva, in ki bo v občino Trebnje prinesel raznovrstno dogajanje, povezano z izjemnim misijonarjem, domačinom Friderikom Irenejem Barago. Povezovanje Trebnjega in Šentruperta je bilo vidno tudi v skupnem nastopu županov Alojzija Kastelica in Ruperta Goleta ob odprtju dogodka. Predsednica ‘Žnurc’ Marija Prosenik je na Leseni čipki pripravila posebno presenečenje klekljarski ‘legendi’ Marici Albreht, in ji uresničila dolgoletno željo: vožnjo z motorjem. Obiskovalci so ji navdušeno zaploskali in ob tem okušali pristne dolenjske dobrote ob žlahtni kapljici Društva vinogradnikov Trebnje ter se pridružili igralcem petanke iz Društva upokojencev Šentrupert. Med kozolci je bilo živahno vse do zgodnjega večera, tudi po zaslugi podpore Občine Trebnje, Občine Šentrupert,  – kmalu pa bodo Deželo kozolcev znova napolnili z raznovrstnim dogajanjem, saj se 22-ega septembra vrača festival MARMELADA s sladkimi presenečenji za male in velike.

(foto: Alenka Stražišar Lamovšek)