sreda, 24 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev

FOTO: Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev

Z otvoritveno slovesnostjo se je tudi uradno začelo 12. mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev (International Meeting of Young Beekeepers – IMYB), ki ga v Ivančni Gorici, med 3. in 7. julijem 2023, organizirata Čebelarska zveza Slovenije in Občina Ivančna Gorica. Prvega tovrstnega tekmovanja pri nas se je iz vseh kontinentov po svetu udeležilo preko 150 udeležencev iz 30 držav. Osrednji namen tekmovanja je ozaveščanje o pomenu čebel in poslanstvu čebelarjev ter medsebojno sodelovanje in povezovanje v skrbi za trajnostni razvoj ter prenos znanja in izkušenj med generacijami.

Častno pokroviteljstvo nad tekmovanjem je prevzela predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar. Na slovesni otvoritvi v športni dvorani Osnovne šole Stična je številne veleposlanike držav udeleženk in ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko nagovoril predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, Marko Lotrič. »Čebele in ljudje imamo veliko skupnosti. Marljivost, delavnost, pripadnost, požrtvovalnost, koristnost, … to so le nekatere izmed odličnih lastnosti, ki so značilne za obe skupnosti in od katerih je močno odvisna prihodnost sveta. Tako kot čebele skrbijo za človeštvo, mora tudi človeštvo skrbeti za čebele. Ko vas gledam pred seboj, zagnani mladi čebelarji, me za prihodnost ne skrbi. Prepričan sem, da boste s svojim znanjem in aktivnostmi pripomogli, da se bodo pomena skrbi za čebele in okolje na sploh začeli zavedati tudi vsi okoli vas, ki jim pomen čebel še ni poznan in ki kdaj pa kdaj z naravo in naravnimi viri nemarno ravnajo,« je izpostavil predsednik Državnega sveta RS Lotrič.

Vse navzoče, je pozdravil Jiři Piza, predsednik Mednarodnega centra mladih čebelarjev, ICYB. Pozdravil je tudi predstavnike ekip držav, ki se tekmovanja udeležujejo prvič, to so Grčija, Jordanija, Hrvaška, Tunizija, Združeni arabski emirati in ZDA. V nadaljevanju se je zahvalil organizatorjema tekmovanja in hkrati mlade čebelarje pozval naj “uživajo v lepih dneh in imajo pri tem odprte oči, saj niso samo udeleženci tega dogodka, ampak tudi naslednji moderatorji, vodje čebelarskih društev, organizatorji državnih tekmovanj in srečanj IMYB.”

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, je vse navzoče pozdravil, nato pa nagovoril mlade čebelarje, da so prav oni naša prihodnost. Izpostavil je dve besedi “ponos” in “hvala”. Slovenski čebelarji in soorganizatorji so ponosni, da gostijo tako velik dogodek kot je mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev. Ponos je tisto, kar jih dela močne! V nadaljevanju se je zahvalil čebelarjem in vsem, ki so sodelovali pri organizaciji tekmovanja, poudaril je, da s tem dogodkom puščajo velik doprinos k čebelarstvu doma in v svetu. Na koncu izpostavil, da bodo s tega tekmovanja kot zmagovalci odšli vsi.

Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je mlade čebelarje in njihove mentorje pozdravila. Izpostavila je čebelarstvo v Sloveniji kot tradicijo, zato je pomembno, da ministrstvo spodbuja razvoj čebelarstva. Poudarila je, da je Slovenija v svetu prepoznana tudi po treh pomembnih dogodkih kot so, svetovni dan čebele, tradicionalni slovenski zajtrk in nagrada zlata čebela. Opozorila je na zavedanje, da morata kmetijstvo in čebelarstvo iti naprej z roko v roki, da bomo lahko ohranili čebele ter druge pomembne opraševalce, saj le to obljublja varno prihodnost.

Gostitelj tekmovanja v občini Ivančna Gorica župan Dušan Strnad je ob tem povedal: »Ponosni in počaščeni smo, da smo bili izbrani za to častno nalogo. Kot čebelam prijazna občina bomo stopili še korak naprej. Postajamo tudi čebelarjem prijazna občina in zato široko odpiramo vrata udeležencem 12. mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev z vsega sveta.« V nadaljevanju je povedal, da so udeleženci srečanja nastanjeni v Cistercijanskem samostanu Stična, tekmovalni del pa se bo odvijal v prostorih Osnovne šole Stična. K sodelovanju so organizatorji povabili tudi Srednjo šolo Josipa Jurčiča Ivančna Gorica ter lokalne turistične ponudnike s Hišo Kranjske čebele na čelu. Slednjo bodo udeleženci, poleg ostalih turističnih destinacij, v sklopu programa tudi spoznali.

Ob otvoritvi 12. mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev – IMYB je v imenu generalnega pokrovitelja NLB d.d. pomočnica uprave Vesna Vodopivec povedala: »V NLB odgovornost do naših strank, zaposlenih, širše družbe in narave razumemo kot poslanstvo ter jo postavljamo v središče svojega poslovanja, zato naše poslovne uspehe z veseljem delimo s širšo družbo. Izjemno ponosni in počaščeni smo, da lahko podpremo Čebelarsko zvezo Slovenije, ki že 150 let ohranja tradicijo in skrbi za varovanje naravne ter kulturne dediščine. Smo skrbni mentor, zato smo še posebej ponosni, da Slovenija gosti izvedbo mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev 2023, saj je to zagotovilo tudi za prihodnji razvoj čebelarstva ne zgolj v Sloveniji, temveč tudi širše.«

Slovesnost je spremljal bogat spremljevalni program. Od slavnostnih fanfar in prihoda praporščakov čebelarskih društev so prireditev obogatili člani Pevskega zbora Osnovne šole Stična, Moški komorni pevski zbor Čebelarske zveze Slovenije. Vsi udeleženci pa so zapeli in zaplesali ob uradni himni čebelarskega tekmovanja Love is in bee air, ki je obenem tudi slogan tekmovanja v Ivančni Gorici.

Petdnevno dogajanje v Ivančni Gorici se bo zaključilo v centru Ivančne Gorice v četrtek, 6. julija, s praznično tržnico lokalne ponudbe, razglasitvijo zmagovalcev tekmovanja in zvokih ansambla Saše Avsenika. (Gašper Stopar, Občina Ivančna Gorica)

(Foto: Občina Ivančna Gorica, IMYB 2023)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča