FOTO: Metina velikanka

FOTO: Metina velikanka

-
0 353

Redkev je zelo stara kulturna rastlina in cenjeno živilo. Sodi v družino križnic, tako kot brokoli, brstični ohrovt, zelje in cvetača. Meta nam je poslala fotografije črne redkve, za katero ne more verjeti, ta je tako obilna. Sam sem mislil, da gre za peso, a me je Katja opozorila, da gre za črno redkev. Katja, HVALA. 😉

Vsebuje veliko kalija (320 miligramov na 100 gramov), ki vpliva na delovanje ledvic in pospešuje izločanje škodljivih snovi, kakor tudi odvečne vode. Redkev cenimo še zaradi vsebnosti olj, eteričnih olj in žveplovih spojin, ki imajo čistilno in protivnetno delovanje in jim pripisujejo celo varovalni učinek pred nekaterimi vrstami raka.

Redkev vsebuje tudi nekaj vitamina C, kalcija, fosforja, železa in natrija. Ker nima veliko kalorij, je priljubljen prigrizek pri ljudeh, ki se bojujejo s preveliko telesno težo. Vendar, treba jo je uživati zmerno, da ne povzroči prebavnih težav.

Redkev za ohranjanje moči
Njena domovina je Mala Azija, kjer so jo kot oljarico in kot zdravilno rastlino vzgajali že v antiki. Stari Egipčani so iz njenih semen izdelovali olje. V času gradenj piramid so redkev skupaj s česnom dajali kot hrano sužnjem za ohranjanje zdravja in moči. Tako Stari Grki kot Rimljani so vzgajali različne sorte redkev, ki so jih uporabljali ne le za prehrano, ampak tudi v zdravstvene namene, in sicer proti kašlju, hripavosti in za zdravljenje dihalnih poti. Kot povrtnino z zdravilnim učinkom so jo Rimljani razširili še v druge dežele po Evropi. V evropskih državah so jo na začetku vzgajali na samostanskih vrtovih, kjer so iz nje menihi izdelovali razna zdravila. Kot neobčutljiva vrtnina se je kaj kmalu razširila tudi izven samostanskih zidov na vrtove revežev, in to kot hrana in kot zdravilo proti boleznim dihal ter tuberkulozi. V Franciji so jo v dobi renesanse najbolj cenili kot zdravilo proti revmi in za izločanje žolča.

(vir: Bodieko)