FOTO: Mirna skozi fotografske objektive časov

0
134

Z odprtjem fotografske razstave 16 prizorov z Mirne iz preteklosti, ki sta jim Alenka Stražišar Lamovšek in Franc Pepelnak dodala današnji posnetek, so na Mirni začeli niz prireditev ob letošnjem prazniku občine.

Na podlagi starih fotografij in razglednic sta avtorja posnela nove prizore na območju Mirne in bližnje okolice kraja. »Gre za 16 izbranih prizorov, ki smo jih na razstavi predstavili po različnih tematikah – pogled z bazena, sam center, most, določene stavbe v kraju in tako naprej. Najtežje na terenu je bilo splezati in dobiti prizor cerkve in v ozadju gradu, ker je zaraščeno in takšne fotografije ni mogoče posneti. Naredili smo le približek, ki pa nikakor ni tako fotogeničen, kot je bil v preteklosti,« pojasnjuje etnologinja in fotografinja Alenka Stražišar Lamovšek, ki je skupaj s Francem Pepelnakom posnela nove podobe Mirna. Franc Pepelnak je Mirnčan, ki skozi fotografski objektiv že desetletja spremlja kraj: »Najbolj fotogenični? Grad, center Mirne, včasih most, ki je zdaj novejši, trenutno tudi naš športni park, ki je krasen, pa recimo pogled proti Zapužam, Debencu. Še vedno pa najbolj proti gradu – zelenje zadaj vse prekaša.«

Ideja o razstavi je tlela že v času nekdanje krajevne skupnosti, se ponovno pojavila ob ustanovitvi občine in nato še ob praznovanju tisočetnice prve omembe reke Mirne v pisnih virih, v zadnjih dveh letih pa je prerasla v aktivno iskanje starih podob in letos – ob desetletnici referenduma za samostojno občino – v ustvarjanje novih posnetkov.

Z včerajšnjim odprtjem razstave, ki so ga sooblikovali mirnski osnovnošolci, in sicer učenci dramskega krožka z mentorico Vesno Kos in učenci glasbenih delavnic z mentorico Polonco Gole ter mladi plesalki Plesnega centra Dolenjske, so na Mirni začeli s prireditvami ob letošnjem prazniku občine. Osrednja prireditev bo v četrtek, 27. junija, ko bo župan Dušan Skerbiš podelil letošnja občinska priznanja. (LAPEGO)

((foto: Franc Pepelnak Pep in Joži Sinur, JSKD OI Trebnje)

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj