sobota, 13 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Mladi ribič Staš in Ščukijada 2023

FOTO: Mladi ribič Staš in Ščukijada 2023

V sklopu prireditev 16.Rudolfovi dnevi športa in projekta Krka živi je Ribiška družina Novo mesto skupaj z Zavodom za šport in gostiščem Loka organizirala lov na ščuko. Prvo ščukijado je daljnega leta 1997 organiziral znani gostinec Rado Fink.

Letošnje leto je bilo za ščukijado prelomno in sicer zato, ker smo spremenili način tekmovanja. Predlagali smo lov ščuke po sistemu ujemi in spusti, kar pomeni, da ribič, ko ujame ščuko, previdno odstrani vabo in jo nepoškodovano izpusti v vodo. Vsi tekmovalci so se strinjali s takšnim načinom ribolova. S tem želimo ozaveščati svoje člane, udeležence in širšo javnost k večji skrbi za varovanje okolja ter trajnostno ohranjanje ribjih vrst in ribiških voda. Ribiška družina Novo mesto tudi sicer v sklopu svojega delovanja močno poudarja in udejanja trajnostno delovanje v naravnem okolju.

V soboto, 13.5.2023 se je na Loki zbralo 21 ribičev iz domače ribiške družine in nekaj ribičev iz drugih krajev Slovenije. Po končanih formalnostih okoli prijav, je kuharski mojster iz gostišča Loka pripravil ribjo pašteto iz postrvi, zadišala je tudi črna kava. Po uvodnem pozdravu organizatorja srečanja, ki je zbranim ribičem razložil, da se tekmuje v dveh kategorijah in sicer za pokal za najhitreje ujeto ščuko in za najdaljšo ujeto ščuko. Po končanem uvodnem protokolu so se ribiči razkropili po 3.revirju, kar pomeni, da so lahko lovili ščuko od Soteske do Mršeče vasi. Vreme je bilo solidno, med tekmovanjem pa nas je oprala krajša ploha. Najhitreje ujeto ščuko je ob cca 9.00 uri prijavil ribič Miha Podrgajs. V dolžino je merila 56 cm. Tekmovanje je trajalo do 13.00h, ujete pa so bile 4 ščuke. Presenetil je mladi ribič Staš Horvat, ki je osvojil 2. mesto. Naj spomnim, da je bilo v letu 2022 ujetih 9 ščuk. Razlog za skromen izlov ščuk je bil verjetno v izredno visokem vodostaju Krke.

Rezultati:

1. mesto: Adem Hađirić ščuka 60,5 cm

2. mesto: Staš Horvat ščuka 60,0 cm

3. mesto: Miha Podrgajs ščuka 56,0 cm

4. mesto: Mihelčič Urban ščuka 52,0 cm

Najboljši ribiči so prejeli pokale in bogate praktične nagrade, vsi prijavljeni ribiči pa spominske medalje in spominske majice. Na svidenje drugo leto!

Tekst in foto: Zoran Leko

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča