sobota, 25 maja, 2024
DomaŠportFOTO: Mladi rokometaši Krke na tečaju oživljanja

FOTO: Mladi rokometaši Krke na tečaju oživljanja

V Moškem rokometnem klub Krka se med drugim poleg zdravega načina življenja, zavedajo tudi pomena ustreznega znanja o nudenju prve pomoči. Pomoč sočloveku je osebnostna vrlina, zato se v klubu že tradicionalno udeležujejo krvodajalskih akcij, saj želijo na ta način poudariti, da je darovati kri enostavna in nesebična gesta, ki od posameznika zahteva le malo, a naredi veliko. Nesebično je pomagati tudi v drugih primerih, kjer je znanje prve pomoči, oživljanja in uporabe defibrilatorja življenjskega pomena.

Zato so včeraj v sodelovanju z zdravstvenim delavcem Bojanom Cimermančičem iz ZD Novo mesto v okviru treninga kadetov in mladincev, opravili usposabljanje za oživljanje z in brez uporabe defibrilatorja. Vsi igralci so bili nad predavanjem in usposabljanjem navdušeni, hkrati pa presenečeni, kako zna biti oživljanje brez uporabe defibrilatorja zelo naporno. “Na tečaju smo s fanti obnovili znanje o oživljanju osebe v primeru nezavesti. Poleg teoretičnega dela smo vsi imeli priložnost znanje pokazati tudi na lutki z uporabo AED. Usposabljanje je name vplivalo zelo pozitivno, saj bom lahko veščine in znanje s pridom uporabil, če bo to potrebno«, je o izkušnji povedal Matic Derganc.

Po statistiki povprečen človek zdrži maksimalno 1-2 minuti, nato pa se kakovost izvedbe oživljanja naglo zniža. Zato je še toliko bolj pomembno, da imajo vse javne ustanove na voljo AED – avtomatski eksterni defibrilator.

Še nekaj življenjskih napotkov:

1. Če opazite osebo, ki ima srčni zastoj ukrepajte:

2. Preverite odzivnost osebe.

3. Pokličite na pomoč, če se oseba ne odziva, na številko 112.

4. Sprostite dihalno pot in preverite dihanje.

5. Začnite masažo srca.

6. Če imate možnost, poiščite najbližji defibrilator.

Uporaba defibrilatorja je varna in preprosta!

Vse, kar potrebujete za oživljanje se nahaja v omarici defibrilatorja, sama naprava pa vas po korakih vodi, kako pravilno oživljati. Zato se ni treba bati, da bi AED napačno uporabljali.

(foto: MRK Krka)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča