petek, 29 marca, 2024
DomaŠportFOTO: Motokrosisti na 'Cukarci' v začetek DP Slovenije

FOTO: Motokrosisti na ‘Cukarci’ v začetek DP Slovenije

Na stezi v Dolini pod Kalom so člani AMD Šentvid pri Stični izpeljali prvo letošnjo dirko za točke državnega prvenstva v motokrosu.

Prva dirka sezone je bila zato drugačna tudi zaradi testiranja, upoštevanja medsebojne razdalje, razkuževanj, kar pa smo vse že dobro spoznali od začetka epidemije koronavirusa. Manjkali so tudi gledalci. Organizatorji so imeli na štartni rampi z licencami AMZS 92 tekmovalcev, pridružilo pa se jim je tudi 16 voznikov iz Hrvaške, Avstrije in Madžarske.

V najmočnejšem razredu MX open je Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) potrdil, da je izvrstno pripravljen na sezono, v kateri si je med svetovno elito zastavil visoke cilje. V obeh vožnjah je bil vseskozi v ospredju in ni dovolil nobenega presenečenja, četudi mu v drugo štart ni najbolje uspel. Drugo mesto si je privozil Manuel Bermanschlager (AVT), tretji pa je bil Luka Kutnar (MK Fire group), ki je zaradi boljše druge vožnje prehitel lanskoletnega državnega prvaka v tem razredu Petra Irta (AMD Irt brothers).

Posebnost dirke je bila tudi v tem, da so se tekmovalci iz štartnega položaja v dirko pognali iz rešetk, podobno kot na dirkah najvišje ravni, ki štejejo za svetovno prvenstvo. To je med voznike, ki so se s tem načinom štarta prvič srečali, vneslo nekaj dodatne nervoze.

V kategoriji Veterani 40 je suvereno obe vožnji dobil Borut Koščak (HRV), na drugem in tretjem mestu pa sta se v dveh vožnjah izmenjala Simon Lavrin (Fortuna motocross team) in Leon Ferš (AMD Vurberk). V skupnem seštevku je na drugem mestu končal Lavrin, ki je bil boljši v drugi vožnji. Med Veterani 50 Bogomir Gajser (Motocross-ski Gajser team) ni imel resne konkurence.

V kategoriji MX65 se je skupne zmage veselil Aron Katona (MAD), ki je brez posebnih težav ugnal konkurenco in zmagal v obeh vožnjah. Najboljši Slovenec je bil Val Slavec (Društvo ACJ sport), tretji pa je bil Alex Novak (HRV).

Med najmlajšimi motokrosisti, ki vozijo v kategoriji MX50, je lanskoletno uspešno sezono  z novima dvema izvrstnima vožnjama nadaljeval Leo Gajser (ŠD MX akademija Sašo Kragelj). Po dirki je povedal, da je bil pred štartom malo živčen, nato pa je imel pred očmi samo še čim boljši rezultat. Zavihtel se je na najvišjo zmagovalno stopničko, družbo pa sta mu delala Nejc Kralj (AMD Šentvid pri Stični) na drugem mestu in Urban Šmuc (AMD Irt brothers), ki je bil tretji.

Druga dirka sezone za točke državnega prvenstva Slovenije v motokrosu bo na sporedu 5. junija 2021 na stezi v Orehovi vasi. Morda tudi že z gledalci, če bodo ukrepi in predpisi Vlade Republike Slovenije to dovoljevali in če bodo ob tem izpolnjene tudi vse zahteve NIJZ. (AMZS)

(foto: AMZS)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča