petek, 29 marca, 2024
DomaKulinarikaFOTO: Na debeli četrtek dobrote OŠ Drska

FOTO: Na debeli četrtek dobrote OŠ Drska

Debeli četrtek je tradicionalno namenjen uživanju bogatih zimskih jedi, ki so nekdaj predstavljale obilje kmečkih družin.

Tudi v Sloveniji naj bi bila miza na debeli četrtek tradicionalno polna pustnih dobrot. Med slanimi jedmi so najznačilnejše že omenjene krvavice in pečenice s krompirjem in kuhano kislo repo ali zeljem, ričet s svinjskimi rebrci in kuhana svinjska glava ali rilec, med sladkimi pa krofi, flancati in miške.

In na debeli oz. tolsti četrtek so kuhali tudi na OŠ Drska. Debeli četrtek naznanja pustni čas, ko se bo rajalo, preganjalo zimo in sladkalo z vsemi poslasticami, ki bodo nato »prepovedane« do velike noči za kristjane, ki se postijo. Včasih so rekli: ‘Ob pustu mora biti vsakdo sit, človek in živina. Kdor se tega dne ne najedel, bo vse leto stradal.’

Osnovna šola Drska sodeluje v projektu Kuhnapato in na debeli četrtek so učenci 7. c pripravili JEŠPRENOVO JUHO S SUHIMI REBRI, KRHKE FLANCATE in TOVORNO POTICO. Tudi v šolski kuhinji bodo kuharice pripravile JEŠPRENOVO JUHO in FLANCATE. Če želite kaj podobnega pripraviti doma, vam priporočajo preizkušene recepte.

JEŠPRENOVA JUHA S SUHIMI REBRI
Sestavine:
20 dag ješprenja
10 dag fižola v zrnu
25 dag prekajenih reber
2 korenčka
1por
košček zelene
2 stroka česna
sol
lovor
majaron
peteršilj (lahko tudi rdeča mleta paprika)

Postopek:
Ješprenj in fižol, ki smo ga čez noč namočili, zlijemo skupaj in pristavimo. Dodamo začimbe in kuhamo. Na pol kuhanemu dodamo na kocke narezan korenček, prekajena rebra in ostalo zelenjavo. Skuhamo do konca. Nazadnje primešamo še sesekljan peteršilj.

RECEPT ZA FLANCATE
Sestavine:
60 dkg moke
malo soli
pol pecilnega praška
8 dkg sladkorne moke
4 rumenjake
2 dl kisle smetane
malo mleka
1 žlica ruma
3 žlice belega vina ali limoninega soka
Postopek:
Vse skupaj zamesi bolj na mehko. Sestavine so vse hladne. Testo naj počiva 1 uro na hladnem. Nato razvaljaš na tanko, kot za rezance, razrežeš na trakove, nato režeš pravokotne krpe dolge 10 cm, v vsako krpo narediš 4 zareze, debele za en prst. Nato položimo dobljene trakove v krpah navskriž in jih ocvremo v vročem olju. Dobro odcejene flancate potresemo s sladkorjem v prahu Nato razvaljaš, spečeš pokličeš sosede in dober tek.

TOVORNA POTICA
Testo:
25 dag bele moke
sol
25 g olja
150 g mlačne vode
kis
Nadev:
50 dag kislega zelja
5 dag olja
8 dag čebule
50 dag slanine svinjine – šunke
česen

POSTOPEK:
Iz moke, soli, olja, mlačne vode in žličke kisa zamesimo vlečeno testo. Pustimo ga počivati pol ure. Nato ga razvaljamo in razvlečemo. Testo nadevamo in zvijemo. Položimo ga na pomaščen pekač in pečemo približno pol ure na 180 °C. Za nadev na masti prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto ali na majhne kocke narezano slanino, prepražimo, dodamo kislo zelje ter vse skupaj prepražimo in začinimo s česnom, lahko pa dodamo tudi kumino. Tovorno potico so pekli predvsem v zimskem in pomladnem času, ko so imeli doma kislo zelje in šunko, svinjino. Radi so jo jedli moški, ko so tovorili drva iz gozda, ob njej pa se je vedno prilegel kozarček dolenjskega cvička.

RECEPT ZA POCENI FLANCATE
Sestavine:
25 dkg moke
malo soli pol pecilnega praška
žlica sladkorja
1 jajce
nekaj žlic kisle smetane
1 žlica ruma
1 žlica belega vina

Postopek:
Vse skupaj zamesi bolj na mehko. Sestavine so vse hladne. Testo naj počiva 1 uro na hladnem. Nato razvaljaš na tanko, kot za rezance, razrežeš na trakove, vmes narediš zareze in ocvreš v vročem olju. Dobro odcejene flancate potresemo s sladkorjem v prahu.

Pa dober tek. Mentorica Jožica Muhič

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča