ponedeljek, 4 marca, 2024
DomaKulturaFOTO: Na Gl. trgu razstava o Slavku Grumu

FOTO: Na Gl. trgu razstava o Slavku Grumu

Ob 120. obletnici rojstva Slavka Gruma je Knjižnica Mirana Jarca v središču Novega mesta na ogled postavila razstavo o njegovem življenju in delu.

Ob obletnici Slavka Gruma (2. avgust 1901-3. avgust 1949), čigar zapuščino hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v Posebnih zbirkah Boga Komelja, je na novomeškem Glavnem trgu v juliju in avgustu na ogled razstava o njegovem življenju in delu z naslovom »Pišem, ker pisati moram«.

Slavko Grum je eden od najpomembnejših slovenskih dramatikov, ki je, zlasti z dramo Dogodek v mestu Gogi, za katero je leta 1929 prejel nagrado na literarnem natečaju, ustvaril enega izmed vrhov moderne drame 20. stoletja in se zapisal med vidnejše slovenske pisatelje ekspresioniste. V okviru velikega pohoda avantgarde na Slovenskem s Podbevškom, Kosovelom, Jarcem in drugimi v dvajsetih letih 20. stoletja je ubiral povsem svojo samotno pot. Med njegovimi življenjskimi postajami ima gotovo posebno mesto Novo mesto, kjer je preživljal svoja najlepša, mladostna leta. Vzeli smo ga za svojega, po njem in po njegovih delih poimenovali ulico, knjižno založbo in še kaj, so sporočili iz novomeške knjižnice.

Fotografije: Boštjan Pucelj

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča