petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoFOTO: Na Mirni grajski vodnjak

FOTO: Na Mirni grajski vodnjak

Na svetovni dan voda so na Mirni namenu predali grajski vodnjak. Naložbo je financiral zasebnik, poleti pa jo bodo z navdušenjem uporabljali predvsem številni rekreativni športniki.

Občina Mirna je z vodo tesno povezana – skozi občinsko središče teče reka, po kateri sta dobila ime kraj in dolina vse do izliva v reko Savo, v podjetju Dana, ki letos obeležuje 70-letnico delovanja, je ustekleničena pitna voda že več kot dve desetletji eden osrednjih tržnih produktov, ribnik pod gradom pa ena najbolj slikovitih točk v občini. Nekaj metrov po začetku trim steze Trimmigo pri mirnskem ribniku pa odslej stoji grajski vodnjak. Nekdaj so vodo iz hriba uporabljali za potrebe gradu, kasneje je bilo zajetje napajalnik za živino, zadnjih nekaj desetletij pa ni imelo posebnega namena in pomena. Do danes.

»Na nekem srečanju na trim stezi mi je naš občan Filip Povše, sicer lastnik podjetja Povše metal, predlagal, da bi uredili vodnjak ob trim stezi, t. im. grajski vodnjak. Občina je prisluhnila njegovemu predlogu in se lotila priprave vse ustrezne dokumentacije in urejanja prostora za vodnjak, ki ga je v celoti financiralo podjetje Povše metal z donacijo v proračun Občine Mirna. Danes je vodnjak urejen, voda trenutno še ni primerna za pitje. Naročili smo še eno analizo in ko bo prišla na občino, smo prepričani, da se bodo vsi tisti, ki se sprehajajo lahko osvežili z vodo iz grajskega vodnjak,« je povedal župan Dušan Skerbiš.

Med gradbenimi posegi so zaščitili celotno območje in grajski vodnjak pred zunanjimi vplivi in drugimi pritoki, s klopcami in platojem pa postaja prostor za druženje in morda tudi kakšno manjšo prireditev na prostem, kot je bila današnja. O vodi so peli učenci 2. a in 4. razreda mirnske osnovne šole, ki sta jih na nastop pripravili učiteljici Polonca Gole in Zala Hrastnik, s kitaro jih je spremljal Gašper Prosenik, župan občine Mirna Dušan Skerbiš in Filip Povše pa sta skupaj poprijela za ročno črpalko in prvič načrpala vodo. Članice društva Šola zdravja so v svojih prepoznavnih oblačilih prinesle sonce, pomlad pa je tako ali tako že prišla. (LAPEGO)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča