FOTO: Nagrajena slovenska ledena čipka

1
257

Slovenija je prvič osvojila nagrado na svetovnem festivalu ledenih skulptur. Natančneje v mestu Harbin, na severovzhodu Kitajske, kjer vsako leto poteka največji festival ledu in snega na svetu – Ice Festival Harbin. Poleg impresivnega ledenega mesta, ki ga vsako leto zgradijo, poteka tam tudi največje tekmovanje v izdelavi ledenih in snežnih skulptur.

Ledni mojster Miro Rismondo, avtor projekta Ledena dežela, je zastopal Slovenijo s projektom Idrijske čipke, ki jo je izklesal v ledeni blok. S skulpturo, z naslovom Lace blow in the wind, je želel poudariti krhkost in hkrati moč ledenega kristala s formo idrijske čipke. Tekmovalci iz celega sveta so tri dni ustvarjali čudovite skulpture. Miro pa je s svojim projektom osvojil nagrado za kreativnost.

V tujino pa se odpravlja tudi ženski del ekipe, ki ustvarja Ledeno deželo. Helena Rismondo odhaja v Rusijo, na tekmovanje The Cup of Russia on Snow and Ice Sculpture “Zimniy Vernissage”. Gre za edino tekmovanje te vrste v Rusiji, ki je pod pokroviteljstvom Ministrstva za kulturo. Konkurenca je huda, saj vsako leto sprejmejo le 10 snežnih in 10 lednih projektov iz celega sveta in Helena se je uvrstila na tekmovanje v izdelovanju snežnih skulptur. Letošnja tema je »Universe«, Helena pa se bo predstavila s snežno skulpturo (blok je velikosti 3x3x3m) z naslovom »3 to infinity«. Votla krogla, v kateri je skoznjo narejeno ozvezdje, v notranjosti pa jo bo podpiralo golo drevo, samo z vejami. Osnovna ideja je, da ljudje uničujemo naravo in ne moremo preživeti brez nje, medtem ko narava brez nas zlahka preživi. Heleni želimo veliko uspehov!

Vsi pa ste vabljeni na ogled Ledene dežele v Ljubljani. Ledena pravljica, izdelana iz 60 ton ledu, nas letos popelje v čas naših prednikov Slovanov, ki so živeli skupaj z naravo ter z njo povezanimi običaji. Slednji so jim pomagali razumeti svet, v katerem so živeli. V kristalno čist led so letos izklesani bogovi naših prednikov in njihove zgodbe. Kot vsako leto je obilo zabave na ledenem toboganu in v ledenem labirintu, »pogrejemo« pa se lahko v čisto pravem ledenem baru. Ledena dežela se nahaja ob Vodnem mestu Atlantis, v 200m2 velikem prostoru, ohlajenem na -5 stopinj, odprta pa bo vse dni do 5. marca 2017.

(Trapez media)

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj