FOTO: Naše jeklene še bolj povezane v rožnatem oktobru

0
606

Na Dolenjskem so prav tako obeležili rožnati oktober, ki velja za svetovni mesec raka dojk. Članice Europa Donna so pripravile tek in hojo za upanje, ju združili z rožnatimi pleteninami, nordijsko hojo, meritvami telesne sestave in svetovanjem NIJZ Novo mesto.

Rožnati oktober

Leta 2014 je za to obliko raka zbolelo okoli 1300 bolnikov, od katerih predstavlja moška populacija le 1%. Tipično se pojavlja predvsem pri ženskah, ki so stare med 50 in 69 let. Pogosteje se pojavlja pri ženskah, ki so bile stare 30 ali več ob prvem porodu, pri tistih ženskah, ki sploh niso rodile otroka ali imajo manjše število otrok. Rak dojk se pojavlja pogosteje tudi pri ženskah, ki so jemale kontracepcijske tablete.

Zgodnje spremembe, ki so sumljive za nastanek raka dojk odkrivamo z rednim samopregledovanjem. S samopregledovanjem pričnemo po 20. letu. Takrat je naše telo že izoblikovano in ne pričakujemo več večjih sprememb, hkrati pa dojke že imajo svojo obliko in velikost, ki jo dobro poznamo. Pregledujemo se enkrat mesečno. Najbolj primerno je, da to počnemo nekje 7. do 10. dan po menstruaciji. To počnemo vedno na isti dan v mesecu, vse do menopavze. Po menopavzi pa si ženska sama določi dan v mesecu, ko bo dojke pregledovala.

Pozni znaki raka dojk so trda, grčasta, neboleča bula v predelu dojk ali pazduh. Značilna je tudi vdrta koža ali bradavica. Pojavi pa lahko krvav ali bister izcedek iz bradavice.

Kot smo že omenili, se karcinom pojavlja predvsem v obdobju med 50. in 69. letom starosti. Takrat so ženske vključene v državni presejalni program DORA. Povabljene so tudi na preventivno mamografijo in zanjo ne potrebujejo napotnice in ni potrebnih dodatnih plačil.

Kaj pa mamografija sploh je? Mamografija je rentgensko slikanje dojk in jo uvrščamo med najzanesljivejše metode za prepoznavanje rakavih sprememb. Postopek je sam po sebi malo neprijeten, medtem ko je uspešnost postopka visoka. Pri slikanju se dojke stisne med dve plošči. Dojka je tako sploščena približno pol minute. V tem času naprava poslika dojko iz treh smeri. Kasneje rentgenolog pregleda sliko in ugotavlja ali so v dojki sumljive spremembe. V primeru, da so vidne sumljive spremembe, bolnico napotijo na nadaljnjo obravnavo, če pa vidnih sprememb ni, bolnico zopet pisno povabijo na pregled čez 2 leti.

Poleg programa DORA, v Sloveniji poznamo še neprofitno organizacijo EUROPA DONNA. Tam se povezujejo bolnice z rakom dojk (tiste, ki so ozdravljene kot tudi tiste, ki so še v procesu zdravljenja) in si med seboj delijo izkušnje, mnenja ter si dajejo podporo. Hkrati informacije delijo tudi s širšo družbo, predvsem ozaveščajo in poudarjajo pomen ustreznega pregledovanja dojk. Njihov cilj je zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni ter takojšne in učinkovito zdravljenje.

V podporo in v namen ozaveščanja pomena najpogostejše oblike raka pri ženskah, si lahko v mesecu oktobru pripnemo roza pentljo, ki kaže na sofisticirano podporo bolnicam, bodočim bolnicam in že ozdravljenim ženskam.

Rak je bolezen sodobnega časa in ga trenutno še ne znamo preprečiti. Poznamo le postopke, s katerimi ga poskušamo zgodaj odkriti in zdraviti. Možnost ozdravitve pa je veliko večja, če je rak odkrit pravočasno.

Petra Judež, dipl. med. sestra, Zdravstveno vzgojni center (ZVC)

(foto: Wanda Mantelj Brkopec)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj