torek, 18 junija, 2024
DomaLokalnoFOTO: Nejcu donacija Krke. Mladenič za zgled

FOTO: Nejcu donacija Krke. Mladenič za zgled

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto sta danes pri Skupnostnem centru Brezje Žabjak dijaku 4. letnika Srednje elektro šole in tehniške gimnazije ter perspektivnemu športniku Nejcu Stojanoviću predala prenosni računalnik in ga tako podprla pri njegovem nadaljnjem izobraževanju.

»Čeprav ne gre za, finančno gledano veliko donacijo, ima ta dobrodelna gesta in podpora Krke velik simbolen pomen. Nejc je namreč lahko, zahvaljujoč svojemu trudu in ob podpori družine ter našega društva od osnovnošolskih dni naprej, danes velik zgled vsem romskim malčkom in ostalim vrstnikom,« je ob predaji povedala predsednica DRPD Branka Bukovec.

Društvo je namreč v največjem romskem naselju pri Novem mestu dnevno prisotno že dobri dve desetletji, kjer izvaja socialno-varstveni program v tamkajšnjem dnevnem centru za romske otroke. »Prisotni smo tako v Brezju kot na Jedinščici, kjer naše programe obiskuje skupno 130 otrok. Nudimo jim učno pomoč, pomagamo pri domačih nalogah, urjenju slovenščine, osebne talente razvijamo z vrsto ustvarjalnih, kuharskih, izkustvenih, socialnih in drugih delavnic, ki otrokom omogočajo, da postanejo bolj samozavestni, samostojni in lažje sledijo šolski snovi. Največji uspeh našega dvajsetletnega dela je, da vse več otrok konča deveti razred osnovne šole, nekateri pa tudi nadaljujejo šolanje v skrajšanih programih ali v srednji šoli. Nejc Stojanović bo letos prvi maturant iz romske skupnosti novomeške občine, ki bo srednjo šolo končal v rednem programu,« je dodala Mojca Vegelj, vodja aktivnosti v Brezju, kjer od lani na podoben način pomagajo tudi mladostnikom. »Vsem otrokom, ne glede na njihovo narodnost ali socialne okoliščine, želimo nuditi enake možnosti za razvoj, saj si prizadevamo za vključujočo in odprto družbo za vse,« je še povedala Bukovčeva in zaključila, da je pri izvajanju omenjenih programov in ostalih humanitarnih akcij nepogrešljiva podpora domačih podjetij, kot je Krka. Je redna donatorka poletnega Otroškega sveta, festivala Teden kultur in drugih humanitarnih projektov DRPD.

»Na prošnjo društva smo se z veseljem in hitro odzvali, saj Krka medkulturnost s svojo mednarodno mrežo zaposlenih živi vsak dan. Nejcu želimo, da uspešno zaključi srednjo šolo in uresniči želje po nadaljnjem izobraževanju, pri čemer mu po v pomoč tudi naša donacija,« je ob predaji rekla Ljudmila Kastelec, vodja področja iz Službe za odnose z javnostmi Krka.

18-letni Nejc Stojanović iz Brezja je že kot otrok na OŠ Bršljin izstopal s svojim trudom, delom in obšolskimi dejavnostmi. Vedno ga je zanimal šport, zato se je kot osnovnošolec vključil v športno društvo Scorpion gym, kjer še sedaj trenira tajski boks – muay thai.
Sodeloval je na veliko tekmovanjih po Sloveniji in na tujem ter dosegal dobre rezultate (dvakrat prvo mesto na mednarodni ligi in dvakrat osvojeni naslov državnega​ prvaka v kategoriji junior do 60 kg). Rad ima disciplino in red, zato se je udeležil treh​ vojaških taborov, po maturi na Srednji elektro šoli in tehniški gimnaziji – smer elektrotehnik na Šolskem centru Novo mesto pa se želi vpisati v Višjo policijsko šolo in študij nadaljevati na Fakulteti za varnostne vede – smer kriminologija. Za delo v šoli je nujno potreboval prenosni računalnik, predvsem zaradi pogostega pouka na daljavo, a ga družina ni mogla kupiti. (Mirjana Martinović, DRPD NM)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča