FOTO: Nekaj na reki Krki je zelo narobe

0
13440

In na slednje opozarjate domačini, ljudje, ki živite ob dolenjski lepotici in kjer so vam za vsak poseg v neposredni bližini reke predložene administrativne barikade, medtem pa nekateri posamezniki, ki ob reki sploh ne živijo, pač pa imajo tam le svojo dejavnost, dobivajo zeleno luč za grobe posege v naravo.

Dve zgodbi, ki močno jezita domačine se dogajata v t.i. zgornjem toku reke. Prva s postavitvijo manjše elektrarne pri Drašči vasi. O slednji smo že pisali. Lastnik ima gradbeno dovoljenje, in sicer po naših informacijah za sanacijo obstoječih objektov, a je z izvedbo močno odstopal od dovoljenega. Objekti, ki so postavljeni so videti novi. Morda se motimo. Podane so bile najmanj tri prijave, a se do zdaj ni zgodilo nič. Z zadevo se ukvarja tako okoljska kot gradbena inšpekcija. Kako daleč so, ni znano.

Tudi pri pridobitvi tako imenovanega vodnega dovoljenja se pojavi vprašanje, kako ga je lahko dobil oz. kdo in na kakšni osnovi ga je izdal. Povsem nedopustno pa je uničevanje lehnjakovega jezu, kar se je tam zgodilo. Prav tako smo izvedeli, da je betonski jez višje kot je dovoljeno, prav tako niso upoštevane in narejene druge določene strukture, ki bi omogočale normalno življenje rib. Jez namreč betonski, ribja pot pa je videti kot kanalček. In še bi lahko naštevali.

Zdaj se tam uničuje še infrastruktura, tako zasebna kot javna. Domačini so konec minulega tedna zadevo prijavili tudi policistom, a so jih zaman čakali skoraj pet ur. So pa prišli delavci cestnega podjetja, ki so pokrpali razpoke. Kraj si je ogledal tudi župan Žužemberka.

Druga pa je zgodba z Dvora, kjer domačini opozarjajo na zelo nizek vodostaj reke. Za slednje očitki letijo na zasebnika, ki ima ribogojnico. Odziva pristojnih za posege v naravo ni.

V eni izmed objav na spletu je med drugim zapisano:
‘Suhokranjci nimamo poslanca, oziroma, nihče nas ne zastopa, še na eno ku..vo inšpekcijo se ne moremo obrniti. Tudi na ministrstvo za okolje in prostor sem že pisal, pa ni odziva. Sedaj, ko vidim veliko osebno požrtvovalnost zgoraj naštetih in tudi drugih, ki jim gre za Slovenijo, se obračam na vas. Vidim, da ste čuječni, senzibilni tudi za malega človeka in pripravljeni pomagati. Prosim vas, vse skupaj, pridite na Dvor, k lesenem mostu in pripeljite kakšnega inšpektorja, uslužbenca ARSO-a. Lahko ga privlečete za ušesa in mu zastavite ob prihodu na most vprašanje, koliko vode teče v reki pod mostom. S seboj naj prinese tabelo biološkega minimuma pretoka čez strugo, pa pokličite ribogojca, naj prinese ključ, da bo malce priprl zapornico in usmeril nekaj vode nazaj v reko Krko, saj jo bo v nasprotnem uničil še za časa svojega življenja.’

Se bo kdo zganil, ali bo ostalo samo pri opozarjanju, dokler ne bo prepozno?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj