FOTO: Nesreči zaradi zdrsa ledu s tovornjakov

FOTO: Nesreči zaradi zdrsa ledu s tovornjakov

-
0 1779

Na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti včeraj obravnavali dve prometni nesreči, ki sta nastali zaradi padca ledu s tovornih vozil. O prvi smo bili obveščeni nekaj pred 9. uro. Na avtocesti je iz smeri Obrežja proti Novem mestu na vetrobransko steklo osebnega avtomobila padel led s tovornega vozila, ki je vozilo pred njim in poškodoval steklo. Okoli 13.30 pa so sevniški policisti obravnavali prometno nesrečo na cesti med Tržiščem in Mokronogom. Ugotovili so, da sta bili v nesreči udeleženi dve tovorni vozili. V ovinku je s strehe tovornega vozila bosanskih registrskih oznak padla ledena plošča, ki je priletela v vetrobransko steklo tovornega vozila slovenskih registrskih oznak. Led je prebil steklo, delci stekla pa so poškodovali voznika po glavi. Povzročitelju nesreče so zaradi kršitev izdali plačilni nalog.

Voznike motornih vozil opozarjamo na nevarnost raztresanja ledu z vozil. Padec snega ali ledu lahko razbije vetrobransko steklo, poškoduje voznik. Predvsem pri večjih hitrostih pa lahko pride tudi do hujših prometnih
nesreč. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se
lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

(Foto: PP Sevnica, PP Šentjernej)

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

Nekaj po 15. uri se je zgodila prometna nesreča v Dolenjih Laknicah, kjer je 43-letni voznik osebnega avtomobila izgubil oblast nad vozilom, zapeljal na nasprotno smerno vozišče in trčil v avtomobil, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. V nesreči ni bil nihče poškodovan, policisti pa so ugotovili, da je povzročitelj nesreče vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,87 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Sevniški policisti so med kontrolo prometa v Blanci okoli 13. ure ustavili voznika osebnega avtomobila Ford fokus. Med postopkom so ugotovili, da 62-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 1,01 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Voznik pod vplivom alkohola

V noči na 9. 1. so sevniški policisti v Tržišču ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. 35-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 1,08 miligramov
alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vlomi

Med 7. 1. in 8. 1. je v Novem mestu nekdo vlomil v lesen objekt in odtujil agregat, akumulator in samokolnico. Lastnika je oškodoval za 700 evrov.

Na Mirni je nekdo med 17.30 in 18.30 nekdo izkoristil odsotnost zaposlenih in vlomil v poslovne prostore. Odtujil je blagajno z denarjem in povzročil za okoli 2200 evrov škode.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v Tribučah in Čatežu ob Savi izsledili in prijeli pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki s tujci, ki so se izrekli za državljane Iraka in
Afganistana še niso zaključeni.