petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Novo mesto v žici s 150 pohodniki

FOTO: Novo mesto v žici s 150 pohodniki

Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto je 27. aprila ob dnevu upora proti okupatorju organiziralo tradicionalni pohod »Novo mesto v žici«.

Novo mesto je bilo v času okupacije obdano z žico in bunkerji, saj se italijanski okupator ob neprestanem napadanju partizanskih enot nikoli ni počutil varnega. Žica s postavljenimi prehodnimi bloki je zelo zagrenila življenje meščanom, a hkrati od njih zahtevala nemalo iznajdljivosti. V spomin na to obdobje v novomeški zgodovini so se pohodniki odpravili na pot s štirih točk: z Drske, iz Kandije, Ločne in Žabje vasi. Njihove poti so se združile na Glavnem trgu, kjer so se udeleženci fotografirali pred spomenikom NOB nasproti rotovža in pot nadaljevali do Pumpnce.

V imenu Združenja je prisotne ob zaključku pohoda nagovorila podpredsednica dr. Jožica Jožef Beg: »Dan boja proti okupatorju je državotvorni praznik, prav tako, kot sta državotvorna praznika dan državnosti ali dan samostojnosti in enotnosti. Če ne bi bilo upora proti fašizmu in nacizmu – vse do zmage, ki jo bomo ponosno praznovali 9. maja, nanjo pa opozarjajo tudi veliki plakati na mestnih vpadnicah –, ne bi bilo niti osamosvojitvenih praznikov.«

Pohod se je začel in zaključil s poezijo upora. V kulturnem programu pri bunkerju na Drski sta nastopili Anica Bukovec in Fani Primc, prireditev na Pumpnci so z recitalom Kajuhovih pesmi obogatile Silva Kužnik, Vera Splichal, Lidija Fabian in Maša Berger, pesem Saše Pavček pa je interpretirala Heda Kastelic. Za vzdušje je s svojo harmoniko poskrbel Peter Moravec.

V Združenju borcev za vrednote NOB Novo mesto verjamejo, da bi vsebine, povezane s pohodom, obogatile državljansko vzgojo učencev in dijakov, zato je pogled organizatorjev že usmerjen v leto 2023. Novomeškim šolam bodo za zadnji dan pouka v aprilu 2023 pred prvomajskimi počitnicami poslali vabilo, da na ta dan organizirajo športni dan, za ostale udeležence pa bi bil organiziran pohod 27. aprila, na dan, ki je z velikimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega naroda.

Fotografije: arhiv Združenja
Za Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto Darko Pucelj

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča