FOTO: Od Goge do umetniške ekstaze

0
194

Osrednja novomeška prireditev ob kulturnem prazniku je bila letos v Novem mestu znamenju dveh jubilejev: 100. obletnice Novomeške pomladi in 30. obletnice delovanja Novomeškega simfoničnega orkestra.

Novomeški simfonični orkester se je slovenskemu občinstvu prvič javno predstavil 7. februarja 1990 v Domu kulture Novo mesto in od takrat je koncert ob kulturnem prazniku nepogrešljiv del kulturnega dogajanja v Novem mestu.

Letošnji izbor programa je postregel z deli domačih in tujih skladateljev iz svetovne glasbene zakladnice. Kot gostji sta se orkestru pridružili nekdanji učenki Glasbene šole Novo mesto violončelistka Zala Vidic in sopranistka Ana Berus ter mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran. Poleg glasbe so prisluhnili poeziji protagonistov Novomeške pomladi v interpretaciji dijakov Gimnazije Novo mesto. Bilo je lepo, tako kot vedno, zaradi naši umetnikov, ustvarjalcev, na katere smo ponosni. Orkester je pod vodstvom izrednega dirigenta, Mira Sajeta, pričaral še enkrat prestiž, ki ga premoremo z našimi glasbenimi ustvarjalci.

     Program:

1. Georges Bizet: Carmen Suite št. 1

2. Max Bruch: Kol Nidrei, op. 47,  solistka: Zala Vidic, violončelo

3. Jose Pablo Moncayo: Huapango

4. Ljudska, prir. Rok Golob: Zrejlo je žito,  solistka: Ana Berus, sopran

5. Franz Lehar: Meine Lippen, sie küssen so heiß,  solistka: Ana Berus, sopran

6. Zdravko Hribar: Pesem srečnega popotnika, besedilo: Severin Šali,  solistka:  Irena Yebuah Tiran, mezzosopran

7. Andrew Lloyd Weber, prir. Calvin Custer: Selelections from The Phantom of the Opera

(foto: Robert Kokol/ FOTO ASJA)

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj