sobota, 20 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: 27. Gregorjev sejem v Nm

FOTO: 27. Gregorjev sejem v Nm

Gregorjevo velja za stari slovenski praznik pomladi. In konec tedna, med 10. in 12. marcem, bo v Novem mestu že 27. Gregorjev sejem. Tradicionalni kmetijsko-živilski sejem organizira Kmetijska zadruga Trebnje-Krka, letos pod sloganom Zemlja, ki nas hrani.

Največji spomladanski kmetijski sejem, ki bo tudi letos na peščenem parkirišču pred Supernovo Novo mesto, je pomemben akter pri prenosu znanja, inovacij v kmetijstvu in promociji slovenskih pridelovalcev, saj na njem lahko obiskovalci najdejo kmetijske stroje in pripomočke, avtomobile, izdelke za dom in vrt, tekstil, bižuterijo, pa tudi lokalno pridelano sadje in zelenjavo, domače mesnine, pekovske in mlevske izdelke, domača olja, medene, mlečne in rokodelske izdelke. Letos je rdeča nit slogan Zemlja, ki nas hrani.

Direktor KZ Trebnje-Krka Stanko Tomšič: »Slogan letošnjega Gregorjevega sejma je Zemlja, ki nas hrani. Ta slogan ni naključen. Z njim želimo opozoriti na vse bolj neprimeren odnos družbe do zemlje, do dela in do kmetijstva nasploh. Po eni strani pogosto izpostavljamo pomen domače, lokalno pridelane hrane in kratkih proizvodnih verig, na drugi strani pa velikokrat banaliziramo nekatere panoge slovenskega kmetijstva in posredno ali neposredno spodbujamo kupovanje tuje, cenene, včasih celo kakovostno sporne hrane iz tujine.«

»Tudi letošnji Gregorjev sejem, prinaša za vsakogar nekaj – za stare in mlade, za kmete in urbane vrtičkarje. Skupaj z razstavljavci predstavljamo najnovejšo mehanizacijo, pripomočke in trende v kmetijstvu, seveda pa smo poskrbeli tudi za bogat spremljevalni program za vse okuse in generacije. Želimo si lepega vremena in pa da bi čim več družin na Gregorjevem sejmu preživelo zanimiv in nepozaben dan,« pravi vodja sejma Anton Prus.

Na odru osrednjega prireditvenega šotora bodo tako med drugim nastopili ansambli CIK-CAK Kvintet, Prva liga in Nemir, iz dežele belih brez pridejo Janez Doltar in Belokranjski tamburaši, na oder bo prisopihal tudi Drugi vagon. V soboto bo svoje uspešnice zapela Tanja Žagar. Sejemsko dogajanje bodo v soboto med nasveti mame Manke s pesmijo obogatili mladi harmonikaši, pevski zbori in ljudski pevci in godci. Posebej bo poskrbljeno za otroke, vsi obiskovalci pa bodo z nakupom vstopnice lahko sodelovali v nagradnem žrebanju. Glavna nagrada bo traktorska kosilnica Easy Rider Vilager VT 650. (LAPEGO)

(foto: Andrej Matič)  😉

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča