nedelja, 3 marca, 2024
DomaLokalnoFOTO: Ohranimo čisto reko Krko!

FOTO: Ohranimo čisto reko Krko!

Skrb za naravo in trajnostni razvoj bi v današnjih časih morale biti osnova vsake odgovorne družbe. Za pozitivne učinke na naše okolje so dovolj lahko tudi majhna dejanja posameznikov, organizacij in lokalnih skupnosti. V Potapljaškem društvu M3 iz Novega mesta se tega zelo dobro zavedamo, zato že 19-to leto zapored organiziramo čistilno akcijo reke Krke »SUB – ECO KRKA 2021«. Zavedamo se,da s tem ne moremo popolnoma preprečiti onesnaževanja naše prečudovite »dolenjske lepotice«, lahko pa ublažimo posledice malomarnih dejanj človeka in hkrati spodbudimo ljudi, da tudi oni naredijo kakšno malo dejanje ali se udeležijo kakšnih podobnih akcij.

Iz dna reke Krke smo danes potegnili kar precej najrazličnejših predmetov, ki tja nikakor ne sodijo. Kot vsako leto, so nam tudi tokrat nesebično pomagali potapljači iz drugih potapljaških klubov, ribiči RD Novo mesto, člani Prostovoljnega gasilskega društva NM in še nekateri zavedni posamezniki. Vsi se zavedamo, da kot posamezniki lahko stopimo skupaj in postanemo močnejši.

»Količina odstranjenih odpadkov se v zadnjih letih nekoliko zmanjšuje, čemur botruje tudi to, da smo v začetnih letih iz dna potegnili tudi velike predmete kot so bili nakupovalni vozički, gospodinjski aparati,.. Sicer se ozaveščenost prebivalcev Novega mesta povečuje, toda kljub temu količina smeti, ki smo jo našli v reki, ni nezanemarljiva. Tudi letos je bilo največ odpadki iz preteklosti, vendar pa ni manjkalo smetinovejšega datuma. Opazili smo povečanje pločevink ter plastenk. Pri tem pozivamo sokrajane, da ob uživanju pijače/hrane v naravi, poskrbijo, da vse kar prinesejo s seboj, tudi odnesejo oz. odvržejo v za to namenjene smetnjake. Vsako najmanjše dejanje šteje! Bodite del dobre zgodbe tudi vi.«

Akcijo smo organizirali v soboto, 10. julija 2021 na več različnih lokacijah, in sicer v centru Novega mesta pred Ragovim logom, v Mačkovcu ter v Irči vasi. Vsi sodelujoči so izkazali veliko mero dobre volje in pripravljenosti. S skupno močjo nam je akcijo tudi letos uspelo uspešno izpeljati. Seveda le-ta ne bi bila mogoča brez pomoči donatorjev, ki nam tako kot vsako leto nesebično pomagajo. Ob tej priložnosti bi se jim zato rad zahvalil za pomoč in zavedanje, da je narava in reka Krka izjemnega pomena in jo želimo ohraniti čisto, lepo in jo kot tako tudi zapustiti prihodnjim generacijam. Verjamemo, da nam bodo hvaležne,« e povedal predsednik Potapljaškega društva M3, Senad Durmič.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča