sreda, 15 maja, 2024
DomaLokalnoFOTO: Olimpijski dan na OŠ Drska

FOTO: Olimpijski dan na OŠ Drska

Leto je naokoli in zopet praznujemo. Vsako leto 23.6 praznujemo rojstni dan Olimpijskih iger moderne dobe ter ustanovitev Mednarodnega Olimpijskega komiteja, ki je bil ustanovljen na današnji dan leta 1894. Temu v čast so Športna zveza NM, OKS-ZŠZ skupaj s učitelji OŠ Drska, na njihovi OŠ za učence prve triade priredili Olimpijski dan. Namen Olimpijskega dneva je zabava, poziv k aktivnemu življenjskemu slogu ter širjenje vrednot: Gibanje, učenje in raziskovanje.

Olimpijski dan, smo praznovali skupaj z olimpijcem, kolesarjem Jožetom Smoletom. Smole je nastopil na Olimpijskih igrah v Seoulu leta 1988. Tekmoval je v ekipnem kronometru na 100 km, kjer je z ekipo osvojil 15. mesto. Učitelji OŠ Drska so za učence pripravili Olimpijski protokol, v katerem so bili predstavljeni olimpijski simboli: zastava, himna, zaprisega, olimpijski krogi ter ogenj. V olimpijskem kvizu so učenci odgovarjali na vprašanja in za pravilen odg. prejeli pliškota Lisjaka Foksija ter nekaj še drugih nagrad. Ob 11 uri so otroci skupaj z olimpijcem Jožetom Smoletom na čelu, odtekli simboličen tek na šolskem igrišču. Vsak izmed njih je na cilju prejel medaljo, sladoled ter napolitanko Knoppers.

Danes pa ne obeležujemo le rojstva največjega športnega dogodka na svetu; namreč loči nas točno 1 mesec do začetka poletnega Olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru. Med 23. in 29. julijem bo štajersko prestolnico preplavilo skoraj 4.000 predstavnikov, športnikov in športnic iz 48 evropskih držav, ki se bodo za naziv najboljših v Evropi, potegovali v kar 11 športnih panogah. Olimpijski festival evropske mladine je sicer največji večpanožni športni dogodek za mlade vrhunske športnike med 14 in 18 letom starosti.

Letošnji slogan Olimpijskega dne je »Let’s move« oz. Gibajmo se, s katerim širšo javnost pozivamo h gibanju in aktivnemu preživljanju prostega časa. (Patricia Jerman)

 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča