ponedeljek, 17 junija, 2024
DomaKulturaFOTO: Opera Julija na gostovanju, 20. decembra v Nm

FOTO: Opera Julija na gostovanju, 20. decembra v Nm

V produkciji Zavoda Novo mesto je Opera Julija tokrat gostovala in napolnila dvorano Ipavčevega kulturnega centra Šentjur, v soboto 11. in nedeljo, 12. decembra. Predstavi v Šentjurju sodita v sklop prireditev Kulturno gastronomskega abonmaja zgodovinskih mest Slovenia Historic Towns in Abonmaja Gustav.

Opera večne ljubezni v ospredje postavlja Primičevo Julijo, domnevno Prešernovo muzo in nesojeno nevesto. Rdeča nit zgodbe kot pove že sam naslov, je Primičeva Julija kot muza in njegovo nenehno hrepenenje po neizživetem čustvu, ki je aktualno do konca. Libreto za opero v treh dejanjih z epilogom in prologom je delo libretista ddr. Igor Grdina, skladatelja Aleša Makovca, sicer direktorja Zavoda Novo mesto. Režiser je Rocc (Rok Rappl) in izvršni producent je Bojan Bencik.

Opera Julija je osrednji umetniški izdelek Zavoda Novo mesto v sezoni 2019/20. Na oder so jo tako prvič postavili februarja 2020, v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine. Krstna izvedba opere je navdušila občinstvo, ki je nastopajoče nagradilo z bučnim aplavzom. Gostovanje je bil poseben dogodek, ki je pomenil novo izkušnjo za udeležene, ki je bila seveda prijetna in je vse vključene obogatila za mnoga nova spoznanja. Prav tako je k temu pripomoglo sporočilo gostiteljev, da so bili nad opero navdušeni ter da ima veliko sporočilno vrednost. Zasluge za to je potrebno pripisati vsem nastopajočim in glavnim avtorjem. Nastopata dve zasedbi glavnih solistov. Naslovno vlogo izvajata Irena Yebuah Tiran in Gaja Sorč, celotni operni ansambel pa šteje kar trideset vokalistov in komorni orkester. »Ponosni smo, da na Operi lahko vidimo novomeške umetnike«, je povedal Matevž Novak, koordinator za kulturo v Zavodu Novo mesto ter še dodal: »Opera, ki si jo lahko ogledaš znova in znova. Zgodba, ki pokaže bolečino neuslišane in prepovedane ljubezni, ki je rodila poezijo našega Franceta Prešerna in obenem pokaže, kako nas ljubezen zaznamuje za celo življenje«. (Matevž Novak, koordinator za kulturo, ZNM)

S postavitvijo velike operne predstave se je Zavod Novo mesto, uvrstil med kakovostne producente velikih umetniških produkcij. V prihodnjem letu v Kulturnem centru Janeza Trdine (Zavod Novo mesto) načrtujejo še veliko drznih projektov lastne produkcije, kjer bodo zajeli širok spekter glasbe. Polni vtisov in novih spoznanj se ekipa že pripravlja na novo uprizoritev, ki bo v Novem mestu, v Kulturnem centru Janeza Trdine, 20. decembra, ob 19.30 uri. Vstopnice so na voljo na spletni strani, www.kcjt.si in na blagajni KCJT. Vabljeni.

(Foto: Liljana J. Weber)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča