FOTO: OŠ D. Kette v projektu ‘Light for peace’

0
180

V sklopu šolskega projekta Bodi pozitiven in projektnega tedna Lampioni sreče so se tudi letošnje šolsko leto učenci in zaposleni Osnovne šole Dragotin Kette Nm odločili sodelovati na mednarodnem projektu ENOArt z naslovom »LIGHT FOR PEACE«.

Projekt je mednaroden, saj se ga je letos udeležilo kar 210 šol iz 27 držav iz štirih kontinentov. Osnovni namen projekta je bil iz starih, že uporabljenih predmetov izdelati lampijone ter po celem svetu na isti dan in na isto uro prižgati luč za mir. Letos smo LUČ ZA MIR prižigali 2.decembra, ob 17. uri po lokalnem času.

Organizatorji mednarodnega projekta ENOArt so letos za glavno temo natečaja določili mir. Učenci in učiteljice naše šole smo bili nad temo navdušeni in hitro zaključili, da bi bilo življenje vseh živih bitij na Zemlji veliko lepše, če bi vladala sloga in mir. To spoznanje nas je motiviralo, da smo poiskali stare materiale na katere lahko rišemo, pišemo, tiskamo ter z barvami pokažemo svetu, zakaj si želimo mir.

Za izdelovanje lampijonov smo izbrali že uporabljene koprene ter stare, neuporabne dežnike. S svojimi spretnimi prsti smo jih spremenili v prekrasne lampijone, ki s sliko in besedo nosijo naša sporočila o miru v svet. Ker pa smo na naši šoli znani po preizkušanju v izzivih, smo se lotili tudi dodatne naloge organizatorjev projekta – na osnovi glasbene podlage finskega skladatelja Mika Vantanen smo sestavili svoje besedilo o miru. Pod mentorstvom učiteljice Darinke Pirc je nastalo besedilo, pesem in video Pesmi o miru do katere lahko dostopate na povezavi TUKAJ.

(Gabriela Maček)