sobota, 20 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: OŠ Drska in Pirati plastike

FOTO: OŠ Drska in Pirati plastike

Skupina nadarjenih učencev 8. razreda Osnovne šole Drska se je v torek, 5. 10. 2021, udeležila mladinske znanstvene akcije Pirati plastike (Plastic Pirates – Go Europe!).

Plastic Pirates – Go Europe! je skupna kampanja ljubiteljske znanosti, ki je nastala na pobudo nemškega zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave (BMBF) v sodelovanju s portugalskim ministrstvom za znanost, tehnologijo in visoko šolstvo ter slovenskim ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Kampanja v vseh treh državah poteka od leta 2020 do leta 2021 v okviru tria predsedstva Svetu Evropske unije. Cilji kampanje so okrepiti znanstveno sodelovanje v Evropi, spodbujati predanost ljubiteljskih znanstvenikov ter doseči večje ozaveščanje in zavedanje o okolju. V kampanji učenci, učitelji in znanstveniki sodelujejo pri ovrednotenju mikroplastike v rekah in njihovih ustjih ter s tem prispevajo k boljšemu razumevanju okoljskih problemov.

Kot pirati plastike so učenci pridobili praktične izkušnje v zvezi s problematikami morij in oceanov, še posebej v zvezi s problematiko plastičnih odpadkov v morjih in tekočih vodah. Raziskovali so onesnaženost tekočih vod s plastičnimi odpadki in ugotavljali katere vrste plastike so v okolju še posebej pogoste ter kakšen vpliv imajo na naše vode. Učenci so v okviru projekta zbirali podatke o plastičnih odpadkih v naši reki Krki, in sicer na območju Broda v Novem mestu.

Pri delu nam je na pomoč priskočil tudi gospod Polde Fink, ki nas je s splavom zapeljal po reki Krki, nas poučil o njenih zanimivostih in nam pomagal pri vzorčenju vode, za kar se mu najlepše zahvaljujemo.

Preživeli smo zelo poučen in zanimiv dan ter z našim delom pripomogli k prijaznejšemu in čistejšemu okolju.
Učenci 8. razreda z mentoricama Jožico Muhič in Ano Rozman

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča