FOTO: Po sedmih gričih Novega mesta

1
622

Drugo soboto v marcu, 10.3.2018, je Mladinski odsek PD Krka pripravil zanimiv pohod po sedmih gričih Novega mesta. Na Novem trgu se nas je zbralo 24 pohodnikov, od tega 8 najmlajših – radovednih planincev. Krenili smo na Florjanov trg in se povzpeli na Kapiteljski hrib. Jože nam je predstavil bogato zgodovino Kapitlja in njegovih prebivalcev. Nato smo nadaljevali pohod preko Novega trga po Kettejevem drevoredu na Marof, od koder je bil nepozaben pogled na reko Krko, na najlepši del Novega mesta in v ozadju na Gorjance. Sprehod po, nekdaj deželni cesti, ki je peljala vse do Ljubljane, je bil za najmlajše planince odkritje dneva.

Zanimalo jih je, kateri bo naslednji hrib. Kar malo razočarani so bili, ko so zvedeli, da se bomo naj prvo spustili v dolino – v Bršljin – in nato ob zeleni Krki do Gostišča Loka.    V želodčkih je že krulilo, zato so nas v gostišču prijazno sprejeli; malica se nam je še kako prilegla.   Pohod smo nadaljevali preko lesenega mostička in naprej mimo Štukljeve športne dvorane v Šmihel. Sprehod nad potokom Težka voda je bil za mnoge zopet novo odkritje, kajti še nikoli niso hodili po tej zanimivi stezi na Grm. Zanimiv je bil ogled grajskega parka, zaprt in od zunaj zanemarjen grad, kjer morda prebiva Trnjulčica, pa ni vzbujal posebne pozornosti. Kar hitro smo se povzpeli do Mordaxove kapele, kjer nas je čakal pastor Evangeličanske cerkve – dr. Danijel Brkič. Z zanimanjem smo prisluhnili njegovi pripovedi o zgodovini grmskega gradu in kapele, kjer počivata graditelja grmskih kulturnih spomenikov.

Urni kazalci so nas opozorili, da je samo še 30 minut do dvanajste. Zato smo se odločili, da bomo griče, na katere se danes nismo povzpeli , obiskali kdaj drugič.  Po klancu navzdol smo se spustili v Kandijo in preko mostu vse do Novega trga, kjer smo začeli današnje potepanje.

(Besedilo in fotografije: Jože Perše)

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj