sobota, 18 maja, 2024
DomaLokalnoFOTO: Pod Mehovim brez hrupa kosilnic, pač pa vrisk koscev in glas...

FOTO: Pod Mehovim brez hrupa kosilnic, pač pa vrisk koscev in glas harmonike

Danes je bilo že zgodaj veselo pod Mehovim. V jutranji rosi in prijetnem hladu so se oglasile kose, ki so jih še vedno vešči kosci spretno vihteli na bregu na Ješovci. No, nekaj postavnih mladeničev se je še učilo te veščine. Za kosci se je v redih vila po bregu pravkar nakošena trava. Vendar ne dolgo, ker so jo spretne grabljice ‘razbrčkale’ in pripravile na sušenje. Prizor, ki ga danes skoraj ne vidimo več.

Po napornem delu se je prilegla prava malica za kosce in ostale, ki so se udeležili dogodka. Pridne gospodinje so tako, kot je bilo v navadi nekoč, prinesle zelje, žgance z ocvirki in pletenko pijače. Pri jedi se je oglasila harmonika, ki je bila tudi nekoč spremljevalka veselih dogodkov. Sledilo je druženje, sladkanje z dobrotami pridnih ženskih rok, petje in celo ples na sveže pokošeni trati. Košnjo so si ogledali tudi najmlajši, ki bodo morda nekoč rekli, da so še videli košnjo z pravo, ročno koso.

Vse to se je zgodilo v okviru dejavnosti društva Mehovo, ki je že večkrat popestrilo krajanom KS Podgrad življenje z namenom druženja, zabave, medgeneracijskih srečanj in obujanja starih, skoraj pozabljenih običajev. Košnjo je organiziral in uspešno pripeljal do likofa Aleš Turk, ki je ves čas skrbel, da je dogodek potekal zanimivo, v duhu starih časov s pridihom sedanjosti. Pri udejanjanju je sodelovala uigrana ekipa članov društva. Ob koncu smo se zadovoljni razšli z mislijo: »Bilo je lepo, naj bo še večkrat tako.«

Zapisala: Verica Tisov Turk
Foto: Ž. Turk, A. Turk, B. Meglič

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča