ponedeljek, 15 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Podivjani psi pokončali mladiča srne

FOTO: Podivjani psi pokončali mladiča srne

Prejeli smo pismo vaščanov Češče vasi, saj že nekaj časa opazujejo v okolici vasi trop neznanih psov. Ta ponedeljek pa so bili priča pasjega napada na mladiča srne. Objavljamo pismo:

V ponedeljek smo bili vaščani Češče vasi priča žalostnemu dogodku, ki bi se ga verjetno dalo preprečiti. Pod hišami, kjer so koruzna polja je trop 5 psov (dva velika, eden bel, drugi podoben nemškemu ovčarju, ostali trije manjši temni oz. eden črn) začel preganjati mladiča srne, za njimi pa je tekla mama srna, kmalu jim je uspelo uloviti mladiča in ga pokončati. Medtem je mama dogajanje opazovala v bližini, ga očitno klicala in res presunljivo tulila. Od mladiča se do zadnjega ni hotela oddaljiti, dokler se niso psi pognali za njo, zatem je srna stekla v gozd, psi so ji sledili.
Nato smo šli pogledati kaj je z mladičem, ki je negibno obležal ob koruznem polju, bil je mrtev. Umaknili smo ga s koruznega polja in poklicali lovsko družino Novo mesto, ki so zagotovili, da bodo zadevo predali naprej na lovski inšpektorat. Klicali smo tudi zavetišče gospoda Turka, ki nam je razložil, da gre najverjetneje za pse, ki so ušli iz bližnjega ‘neurejenega’ naselja morda za psico, ki se goni in se nato združili v trop in ne za zapuščene živali, saj niso bili psi naših vaščanov ali sosednjih vasi (v kolikor je nam znano). Trop teh psov se že nekaj časa zadržuje v naši okolici in redno preganja divjad, ki vse pogosteje prestrašena v brezglavem begu steče tudi čez cesto in še dodatno ogroža prometno varnost. Pot so že prekrižali tudi konjeniku bližnjega konjeniškega centra, ki je bil na terenskem jahanju. Pse pa videvamo tavati tudi po cesti, ki vodi skozi vas.
Želeli bi si, da se stanje uredi na način, da se ne človek ne žival ne bi čutil ogroženega zaradi “lovskih pohodov” tropa udomačenih živali in da se ne bi zgolj prelagala odgovornost oz. pristojnost z ene inštitucije na drugo brez ukrepanja. Naravno ravnovesje, kjer je srna plen ter lovec plenilec iz narave je porušeno v primeru, ko gre za “invazivno” vrsto udomačenih psov, ki niso nikogaršnja odgovornost in ki ne lovijo plen zaradi lakote in preživetja. 
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča