FOTO: Podrobnosti pred atletskim mitingom v Nm

0
104

To sredo bo Novo mesto gostilo 29. Mednarodni atletski miting Nm, ki bo na stadionu Portoval. Na novinarski konferenci so razkrili nekatere podrobnosti. Mitinga se bo udeležilo okoli 170 atletov iz 11 držav: Češka, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Poljske, Portugalska, Italija, Jamajka, ZDA, Katar in Slovenija.

Na Mednarodnem mitingu bo 9 moških in 8 ženskih disciplin. Na mitingu bodo že četrtič izvedli Memorialno disciplino – MET KOPJA, ki jo AK Krka prireja v spomin na nekdanjega novomeškega metalca kopja – prof. Marijana Špilarja, ki je bil član reprezentance naše bivše države, nekdanji slovenski rekorder, odličen trener in predvsem vrhunski pedagog, ki je zaslužen za vzgojo številnih novomeških atletov.

NAGRADNI SKLAD

– Nagradi sklad mitinga je: 3.600 €, ki se razdeli med 5 najboljših rezultatov v moških in ženskih tekih in 5 najboljših rezultatov v moških in ženskih tehničnih disciplinah. Še posebej bodo nagrajeni prvi trije v Memorialni disciplini met kopja.

MITING MLADIH

– V okviru mednarodnega mitinga bo potekal tudi Miting mladih, in sicer v disciplinah 60 m in 600 m v kategoriji U16. Tu pričakujemo predvsem nastope dečkov in deklic iz novomeške širše regije, z njimi pa se bodo pomerili mladi atleti iz sosednje Hrvaške.

Največja tuja imena mitinga:

Prvi imeni mitinga bosta sprinterki Gayon Evans, iz Jamajke – bronasta iz iger Commonwealtha  in zmagovalka svetovnega dvoranskega Toura 2017 ter Kaylin Whitney, iz ZDA 2x zmagovalka svetovnega mladinskega prvenstva 2015 in 2x zmagovalka PanAm Gold 2016.

Na 400m ženske bo potekal slovenski obračun med trenutno najboljšo atletinjo v Sloveniji, Anito Horvat, Majo Pogorevc in Jernejo Smonkar. Horvatova se je na zadnjih tekmovanjih zelo približala lastnemu državnemu rekordu 51,94 s iz lanskega leta. Morda pade na mitingu nov državni rekord.

Tradicionalno bo dobro zasedena disciplina suvanja krogle, kjer se bosta bosanska predstavnika Mesud Pezer (20,79 m) in Kemal Mešić (20,40 m) pomerila s Poljakom Szyszkowskim (20,68 m). Naš najboljši metalec Blaž Zupančič bo zagotovo imel odlično konkurenco za lovljenje norme (19,90 m) za nastop na EP v Berlinu.

Zagotovo bodo zelo zanimivi disciplini skok s palico. Pri moških se bo Rubem Miranda (letos 5,46 m) pomeril z domačo (med prijavljenimi je tudi Andrej Poljanec, ki se vrača na tekmovališča) in tujo konkurenco, pri dekletih pa bo favoritinja italijanka Tatiana Carne, ki je že nastopala v Novem mestu.

V Memorialni disciplini met kopja bomo spremljali borbo med Bosancem Mileusničem in Srbom Vedranom Samecem, oba imata letos že rezultate preko 80 m. prijavljen pa je tudi najboljši Hrvat Bartol Bašić, z osebnim rekordom 72,72 m.

V metu diska bo domačin Hribar, ki se je letos z metom 58,80 m močno približal 60 metrom, pomeril s hrvaškim veteranom Vargo. Morda se nam obeta hud boj v mladinski kategoriji med 1. in 2. na svetovni lestvici pri mladincih Moaazom iz Katarja in Ptujčanom Čehom, ki imata rezultate okrog 65 m z 1.75 kg diskom.

V ženskem disku se bo odvil zanimiv boj med Srbsko metalko Tomaševićevo, Ptujčanko Domjanovo in Hrvatico Toljevo, vse tri že imajo normo za EP v Berlinu.

Kot kaže bo izredno zanimiva tudi daljina za moške – v Novo mesto se rad vrača Sanjin Šimić, ki je pred dnevi v Zagrebu skočil 7,89 m daleč. Konkurenco mu bosta delala Hrvat Filip Pravdica in Italijan Camilio Kabora, oba skačeta preko 7,70 m.

V skoku v višino se bo Hrvatica Ana Šimič »udarila« z našo najboljšo Černjulovo, ki še lovi normo za Berlin, v mednarodni konkurenci pa se bodo preizkusile domače tekmovalke v skoku v višino.

Prvič se bodo Novomeščanom predstavili atleti iz Katarja, ki so na pripravah v Sloveniji.

Seveda pa bodo zanimive tudi ostale tekaške discipline, kjer se bodo slovenskimi atleti in atletinje pomerili s tujimi tekmovalci. V teku na 1500 m bosta domačina Matjaž Pregrat in Breda Škedelj naskakovala osebna rekorda.

Poleg naštetih in ostalih prijavljenih tekmovalcev bodo obiskovalci Mednarodnega mitinga na domačem stadionu lahko bodrili tudi najboljši domače atlete in atletinje.