FOTO: Poletna glasbena delavnica KOMU ZVENI in koncert

0
192

Zaključila se je prva kreativna poletna glasbena šola Komu zveni, ki je pod okriljemdruštva Mensa potekala v Novem mestu pretekli teden. Imeli smo se odlično! S štirimi čudovitimi udeleženci (klavir/ukulele, violončelo/ukulele, klavir/quinto in ksilofon) smo preživeli šest dni kreativnega glasbenega ustvarjanja v različnih zvrsteh. Spontano improviziranje nas je pripeljalo do dveh avtorskih skladb, ene predelave klasične skladbe, treh pop priredb, pri katerih so se nam pridružili avtorji sami in jazz standarda.Udeležence smo vrgli v globoko jezero improvizacije in kreativnega razmišljanja in v šestih dneh so se prav vsi naučili vsaj čofotati, če ne že kar dobro plavati. Fanta sta imela pred tem že nekaj izkušenj z improvizacijo, dekleti prav nič.

Naučili smo se, kako se strukturirano lotitmo vadenja improvizacije, kako se udomačimo v tonaliteti, kako naredimo melodijo na dano harmonijo, kako izdelamo in jo harmoniziramo. Podajali smo si glasbene ideje, improvizirali na melodične vzorčke, ki smo jih vzeli iz klasičnega repertoarja (Pachelbel – Canon v D, ki smo ga prestavili v C, Mozartova sonata v G, klavirska prstna vaja, različne pesmice), intenzivno smo vadili lestvice in razložene akorde na dane harmonije, se naučili, kako na odru poteka sodelovanje med glasbeniki, se naučili nekaj bližnjic do poznavanja kvintnega kroga in spoznali njegovo praktično uporabo, pogovorili smo se, kako izgleda življenje profesionalnega kreativnega glasbenika in kaj vse lahko kot glasbeniki počnemo, ter se veliiiiiiiiko smejali:)

Poleg glasbenih delavnic smo imeli vsako jutro tudi športno vadbo. Razgibali smo celotno telo, se naučili kako si pomagamo, če nas preseneti kakšna poškodba in kako poškodbe (predvsem zaradi vadenja inštrumenta) preprečimo že vnaprej. Udeleženci so bili radovedni in so z veseljem sodelovali pri vseh vajah.

Sodelujoči:

Nina Pečar (organizatorka, glavna mentorica in idejna vodja delavnice)
Anja Pavlin (organizatorka, mentorica in izvedenka za stike z mediji)
Simon Širec (mentor)
Matic Smrekar (mentor)

(foto: Alen Zulić)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj