FOTO: Pomladno prebujanje Mestne godbe Nm

FOTO: Pomladno prebujanje Mestne godbe Nm

-
0 62

Mestna godba Novo mesto je minulo soboto v KC Janeza Trdine pripravila pomladni koncert, kjer so predstavili raznolik  glasbeni repertoar za vse okuse in generacije in ga pospremili z obilico humorja in sproščenosti.

Začeli smo že z igranjem prve skladbe Typewriter, ko je dirigent ugotovil, da solistke Danile Prah še ni na odru. »Zamudnica« je po dveh klicih preko megafona prihitela po stopnicah kulturnega centra, oblečena v zimska oblačila. Pomladno prebujanje se je končno lahko pričelo. Tudi pri naslednjih dveh skladbah sta bila v ospredju bariton saksofonist David Stopar, ki nam je za večerjo postregel s školjkami Vongolami, ter jih začinil z lastno kadenco, h kateri je povabil tudi saksofonista Lovra Bukovca, na Irsko, natančneje v Carrickfergus, pa smo odpotovali z baritonistom Mihaelom Blatnikom. Zaplesali smo izraelske plese, bili del cirkuške predstave pri Največjem šovmenu, dokazali pa smo tudi, da zmoremo odigrati skladbo brez dirigenta, saj se je dirigent Rok Šincek pri skladbi Guisganderie harmonie za spremembo obrnil proti publiki in ob spremljavi godbe zaigral na svoj klarinet.

Za obilo smeha sta skrbela tudi odlična povezovalca koncerta Brina Klobčaver in Lovro Bukovec. Povedala sta, da smo za današnji koncert potrebovali nov, boljši triangel. Ker pa se je izkazalo, da so ti precej dražji kot se zdi, se je dirigent Rok pošalil, da morda ne bi bilo slabo, če bi ga naredili kar sami. Tako sta nastala kar dva triangla. Publika je z aplavzom odločala o zmagovalcu doma narejenih trianglov članov godbe Žige Kraljića in Frana Zupeta. Izid je bil neodločen, tako da lahko prvonagrajenca za nagrado oba naredita še vsak 100 trianglov.

Ogledali smo si tudi kratek video iz našega gostovanja v Črni gori, kjer smo se udeležili tamkajšnjega glasbeno obarvanega praznika Mimoze v Herceg Novem. Video je pripravil godbenik Gašper Kastelic.

Ob tej priložnosti še vabilo na našo tradicionalno prvomajsko budnico in mednarodno srečanje godb, ki se bo odvijalo 1. 6. 2019 na prenovljenem Glavnem trgu Novega mesta. (Mestna godba Novo mesto)