petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoFOTO: Pomoč v požaru prizadetim, začenjajo z obnovo

FOTO: Pomoč v požaru prizadetim, začenjajo z obnovo

V Višnji Gori se je sestala delovna skupina v sestavi: župan Dušan Strnad, predsednik sveta KS Višnja Gora Janko Zadel, poveljnik Štaba civilne zaščite Občine Ivančna Gorica Jože Kozinc, namestnik poveljnika Štaba civilne zaščite Občine Ivančna Gorica Jure Strmole, poveljnik gasilskega sektorja Višnja Gora Jože Miklavčič in gradbeni strokovnjak – statik ter član sekretariata GZ Ivančna Gorica Aleš Janežič. Pogovorili so se o poteku sanacije pogorišča treh hiš v mestnem jedru Višnje Gore ter pohvalili izjemno požrtvovalnost gasilcev, številnih posameznikov in nekaterih podjetij, ki so poskrbeli, da je bilo požarišče očiščeno ostankov od požara in pripravljeno za nadaljevanje gradbenih del.

Po ogledu in oceni stanja pogorišča so prisotni ocenili, da bi nameščanje začasne strehe samo po nepotrebnem povzročilo precejšnje dodatne stroške in zamaknilo začetek del. Zato so se odločili, da lastnikom hiš predlagajo takojšnje nadaljevanje gradbenih del s ciljem, da so objekti čim prej pod stalno streho. Aleš Janežič je ocenil, da je potreba najprej primerno utrditi nosilne stene z betonskim vencem, nato pa po potrebi namestiti montažne stropne nosilce. V nadaljevanju pa sledi namestitev strehe nad vsemi tremi objekti. Višino stroškov teh del je v tem trenutku težko oceniti, bodo pa gotovo visoki. Delovna skupina predlaga, da se za izvedbo navedenih del porabijo sredstva, ki bodo zbrana v zbiralni akciji in z njimi ne bi obremenjevali lastnikov objektov, ki bodo imeli gotovo visoke stroške z urejanjem notranjosti svojih hiš. Izvedba strehe bo zelo zahteven gradbeni in finančni zalogaj, ki ga sami lastniki gotovo ne bodo zmogli, zato jim bo pomagala skupnost. Delovna skupina ocenjuje, da bi bilo mogoče ta dela dokončati v slabem mesecu dni, začeti pa bi bilo potrebno seveda takoj.

Delovna skupina prav tako ocenjuje, da je obveščanje o zbiralni akciji s pomočjo medijev, dobrodelnih organizacij ter nekaterih društev in posameznikov doseglo celotno Slovenijo. O višini zbranih sredstev bo javnost sproti obveščena. Za spremljanje in odločanje o porabi sredstev bo imenovan poseben gradbeni odbor v sestavi: Janko Zadel in še dva predstavnika Sveta KS Višnja Gora, Jože Kozinc, Jože Miklavčič, Jure Strmole, Aleš Janežič in predstavnik Občine Ivančna Gorica.

Vse predlagane rešitve bodo jutri (ponedeljek) predstavljene lastnikom pogorelih hiš, dela pa se bodo v primeru njihovega soglasja nadaljevala takoj, ko bodo pridobljene ponudbe za gradbena in krovska dela in izbrani izvajalci.

Za začasno namestitev prizadetih družin je zaenkrat poskrbljeno, seveda pa si najbolj želijo čim prejšnje vrnitve v svoje domove. Slednje je zelo odvisno tudi od višine zbranih sredstev, zato delovna skupina poziva k nakazilu prostovoljnih prispevkov na transakcijski račun Krajevne skupnosti Višnja Gora, številka SI56 0123 9645 0801 488 s sklicem 00 910 in pripisom namen – »POŽAR«.

(Gašper Stopar)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča