nedelja, 28 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Potapljači na EKO 2023 iz Krke izvleki za pol tone odpadkov

FOTO: Potapljači na EKO 2023 iz Krke izvleki za pol tone odpadkov

Potapljači Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto so že 30. leto zapored izvedli tradicionalno čiščenje reke Krke, ki je potekalo pod imenom EKO 2023 – potapljači za čisto Krko. V akciji, s katero so letos obeležili tudi 50-letnico delovanja kluba, so iz reke in nabrežij kljub slabi vidljivosti odstranili za 450 kilogramov odpadkov. Glavni ekološki sponzor akcije je Spar Slovenija, ki si že sedmo leto zapored prizadeva zmanjšati onesnaženost slovenskih rek.

V  soboto, 2. septembra, se je v Novem mestu ob 30. čistilni akciji pod imenom EKO 2023 – potapljači za čisto Krko zbralo 106 potapljačev, prostovoljcev, ribičev in članov lokalnega rafting kluba, ki so s skupnimi močmi kljub slabi vidljivosti odstranili približno 450 kilogramov odpadkov iz struge in nabrežij reke Krke. Akcijo je organiziral Klub za podvodne aktivnosti, ki letos praznuje 50-letnico delovanja. Projekt Krka živi je zametke dobil že leta 1993, ko je klub organiziral prvo čiščenje reke v namene ohranjanja njihovega ekosistema. Po takratnem čiščenju so se, zaradi razsežnosti onesnaženja, odločili iz enkratnega projekta narediti vsakoletni dogodek in povabiti večje število potapljačev.

Za podjetje Spar Slovenija je ekološka akcija EKO 2023 – potapljači za čisto Krko že tretja, ki so jo podprli v letošnjem letu, saj so v aprilu in maju pomagali pri čiščenju Ljubljanice in Blejskega jezera. Spar kot ekološki sponzor Slovenske potapljaške zveze pri čiščenju slovenskih rek aktivno sodeluje vsako leto že od leta od 2017, pomagali pa so že pri čiščenju več kot 14-ih slovenskih rek, jezer in morja: Ljubljanice, Mure, Drave, Save, Ščavnice, Blejskega jezera, Soboškega jezera, obale Fiese.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča