petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Površnost? Pojasnili NLZOH in ZD Nm

FOTO: Površnost? Pojasnili NLZOH in ZD Nm

Oglasil se je bralec, ki je v teh dneh pošto. V ovojnici je bil izvid iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Centra za medicinsko mikrobiologijo oz. oddelka za medicinsko mikrobiologijo iz Novega mesta prejel pošto omenjene inštitucije, da je pozitiven na koronavirus. Vse lepo in prav, če bi bila ta oseba res na pregledu. Zaposlenih v belih haljah namreč ni obiskal že dve leti. Zakaj je prejel omenjeno pošto, mu ni znano. Povsem mogoče pa je, da na tem območju živi še nekdo z enakim imenom in priimkom.

Na objavo so se odzvali v NLZOH in novomeškem Zdravstvenem domu

Služba za odnose z javnostmi NLZOH in pojasnilo:

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je največji slovenski javnozdravstveni laboratorij, ki od začetka epidemije izvaja testiranja na novi koronavirus s PCR testi v sedmih laboratorijih po Sloveniji. Teste izvajamo za naročnike, med katerimi so tudi zdravstveni domovi. Z osebami/pacienti, ki jim je bris odvzet na različnih lokacijah/točkah, nimamo stika in jim tudi ne izročamo izvidov. V naše laboratorije namreč pridejo brisi od naročnika – v tem primeru je to zdravstveni dom, ki jih analiziramo in rezultate/izvide posredujemo nazaj naročnikom. Bolnikom/preiskovancem izvide posredujejo naročniki, ki so jih na testiranje za PCR tudi naročili.

Odgovor novomeškega Zdravstvenega doma:

Zdravstveni dom Novo mesto  že od prvega vala epidemije dalje vsakodnevno s svojimi obstoječimi ekipami vlaga vse napore in zmogljivosti, da so vsi pacienti in uporabniki naših storitev deležni primerne, varne in kakovostne zdravstvene obravnave.

Dnevno izvedemo tudi do 500 testiranj oziroma odvzemov brisov na SARS-CoV-2, zato se lahko zgodi, da v celotnem procesu, tako na odvzemnem mestu kot v laboratoriju NLZOH, pride do neljubih dogodkov. Poudariti pa moramo, da so ti dogodki izjemno redki, vsakega pa v zavodu obravnavamo kot varnostni incident in vpeljemo potrebne notranje varnostne mehanizme. Prav tako o dogodkih obvestimo pristojne institucije. Vse vpletene osebe ustrezno obvestimo, kar smo storili tudi v opisanem primeru.

Oglasila se nam je tudi bralka in zapisala naslednje:

Pacient se naroči v ZD, tam ga vnesejo v sistem, pripravijo nalepke in vzorčijo. Te brise pošljejo v NLZOH, kjer se jih elektronsko sprejema. Tu ni nikakršnega pregleda komu je bil bris odvzet, kdaj, ….

Gre za zaupanje stranki, da svoje delo korektno opravi. Po končani analizi se rezultate pošlje elektronsko naročniku in v fizični obliki (ZD Nm, …). NLZOH ne pošilja izvidov pacientom. To delajo odvzemna mesta, ZD Nm, …SMS obvestila, pa posredujejo avtomatsko iz računalniškega sistema, v katerem so pacientovi podatki, kot so jih vnesli na odvzemnem mestu. Dogajajo se napake, pri zapisu KZZ, ki nato privede do vnosa napačne osebe, telefonske številke in sms obvestila napačne osebe, … V takih primerih so napake na strani odvzemnega mesta in ne en strani laboratorija. Teh vzorcev je veliko, napake so človeške, nestrpnost v teh razmerah pa ogromna. žal pa ni vedno kriv samo eden.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča