petek, 26 aprila, 2024
DomaKronikaFOTO: Požar uničil najmanj tri hiše, zbiranje pomoči

FOTO: Požar uničil najmanj tri hiše, zbiranje pomoči

V četrtek, nekaj pred 18. uro, je Center za zaščito in reševanje gasilcem sporočil, da gori ostrešje hiše v starem mestnem jedru Višnje Gore. Z obsežnim požarom so se spopadla številna gasilska društva iz Občine Ivančna Gorica. Ker gre za zelo strnjeno naselje oz. stari del mestnega jedra, so se ognjeni zublji hitro razširili tudi na druge stavbe. Gasilcem je delo še dodatno otežil veter. Po naših neuradnih informacijah so ognjeni zublji uničili najmanj tri hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Višnja gora, Stična, Kriška vas, Vrh pri Višnji gori, Ivančna Gorica, Šentvid pri Stični, Ambrus, Krka in Zagradec na Dolenjskem.

Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je dogodek označil za “veliko katastrofo” in obljubil, da bodo trem družinam, ki so ostale brez strehe nad glavo, priskočili na pomoč. “Za prvo silo in za prvo noč se je pokazala solidarnost sosedov in sorodnikov, tako da imajo te družine zagotovljeno prenočišče. Na daljši rok pa bosta občina in krajevna skupnost pomagali tako pri nastanitvi kot pri obnovi njihovih domov,” je povedal Strnad za 24UR ZVEČER.

V današnjih jutranjih urah se je na kraju pogorišča že sestala ožja ekipa Štaba Civilne zaščite Občine Ivančna Gorica s poveljnikom Jožetom Kozincem in županom Dušanom Strnadom na čelu, člani Krajevne skupnosti Višnja Gora in stanovalci treh uničenih stanovanj. Kot je povedal župan Dušan Strnad je jutro v Višnji Gori pokazalo razsežnost požara in žalostni pogled nad starim mestnim jedrom. »Najprej velja pohvaliti izjemno požrtvovalnost naših gasilcev, saj tako zahtevnega požara že dolgo ni bilo. Delo so opravili strokovno in zopet se je pokazalo, da se vsak vložen evro v gasilstvo večkratno povrne.«

Kot je povedal Strnad, so vse tri začasno namestili drugje – dve družini sta noč preživeli pri sosedih, ena je odšla k sorodnikom. »Z lastniki smo se že včeraj na hitro pogovorili, zdaj bomo morali najti trajnejšo rešitev. Hiše so namreč neprimerne za bivanje in jih bo treba temeljito prenoviti.«

Na sestanku je bilo tudi dogovorjeno, da se organizira humanitarno akcijo zbiranja sredstev za pomoč družinam. V ta namen je že odprt transakcijski račun Krajevne skupnosti Višnja Gora številka SI56 0123 9645 0801 488 s sklicem 00 910 in pripisom namen – »POŽAR«.

Več na povezavi TUKAJ. 
(foto: Gašper Stopar/ Občina Ivančna Gorica)
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča