FOTO: Predaja pesniške zbirke Človek z bombami

0
53

Skupina TPV, ki v letošnjem letu obeležuje 30. obletnico svojega delovanja, bo ob prihajajoči 100. obletnici novomeške pomladi Novemu mestu poklonila avtorski izvod unikatne knjižne redkosti, pesniško zbirko Človek z bombami s Podbevškovimi opombami in tipkopisom popravljene izdaje, do katere ni nikoli prišlo. Na ta način je Skupina TPV pokazala izreden čut za ohranjanje kulturne dediščine, pomembne na lokalnem in nacionalnem nivoju, in poskrbela, da se je dragoceni del zapuščine velikega novomeškega in slovenskega poeta vrnil v Podbevškovo rojstno mesto.

Ni naključje, da je TPV, ki je eden najprodornejših razvojnih dobaviteljev v avtomobilski industriji, izbral prav Podbevškovo pesniško zbirko. Anton Podbevšek je s svojo edinstvenostjo in drznostjo namreč na slovensko literarno prizorišče vnesel radikalne novosti. Tako kot njihovo podjetje je bil usmerjen k razvoju in napredku, saj se je zavedal, da lahko le novi izzivi prinesejo spremembe. Bil je eden najvidnejših protagonistov novomeške pomladi, začetnik slovenske avantgarde in vzornik slovenskih modernistov. Njegova pesniška zbirka Človek z bombami je ob izidu leta 1925 v strokovnih krogih in med bralci zbujala ogorčenje in posmeh. Njegova dela še danes burijo zanimanje raziskovalcev.

Na slovesnosti, ki bo v sredo, 5. junija 2019, ob 18. uri v prireditvenem atriju novomeške knjižnice, bo predstavnik TPV-ja, mag. Marko Gorjup, predsednik – direktor TPV Group, knjižno dragocenost, skupaj še z nekaj redkostmi iz Podbevškove zapuščine, podaril prebivalcem Novega mesta. Sprejel jo bo župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, svoj prostor pa bo našla v posebnih zbirkah novomeške knjižnice. Antona Podbevška in pesniško zbirko Človek z bombami bo predstavil dr. Marijan Dović iz Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Podbevškovo poezijo bo interpretiral Tomaž Koncilija ob glasbeni spremljavi violinistke Pije Vidmar, dogodek pa bo povezovala Carmen L. Oven.

(foto: Boštjan Pucelj)