FOTO: Predstavili največji srednjeveški festival v Sloveniji

0
409

Piše se leto 1439. Vitez Jan Vitovec na ukaz celjskih knezov zbere vojsko v Šentrupertu na Dolenjskem. Zgodi se bitka med hišama Celjskih grofov in Habsburžanov. Hrup na stotine viteških škornjev pospremi žvenket ostrih mečev, topov in bojnih krikov. Zgodi se napad na grad. Zgodi se največji srednjeveški festival v Sloveniji doslej, Srednjeveški festival Šentrupert.

Pristen prikaz srednjeveškega načina življenja in bojevanja se bo odvil v soboto, 3., in nedeljo, 4. septembra, danes pa je bil predstavljen utrip. Tako so predstavniki medijev lahko doživeli ekskluziven prikaz mečevanja vitezov s pravimi meči, streljanja s topom in lokostrelstva ter okusili srednjeveško pojedino, za katero je značilno, da se jo je z rokami.

»Izvedli smo predogled septembrskega dogajanja, na katerem pričakujemo kar 15.000 obiskovalcev. Na festivalu bo sodelovalo 200 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Slovaške in Madžarske. Pomerili se bodo v velikem boju s konjeniki, topovi in katapulti, bitka pa bo potekala na kar 50.000 m2,« je na predstavitvi povedal organizator Srednjeveškega festivala Šentrupert Miha Petrič.

Dogodek in bitko bodo začeli z obhodom tabora grajske elite – Friderika II. Celjskega, Barbaro Celjsko, Ulrikom II. Celjskim in Janom Vitovcem s spremstvom. Sledil bo mimohod in veličastna povorka vseh viteških skupin ter poklon s predstavitvijo. Vitovec je bil husitski borec, izšolan v umetnosti vojskovanja. Kneza Friderik II. in Ulrik II. sta ga leta 1439, med habsburško-celjsko vojno, poklicala k sebi in postavila na mesto najemniškega vojskovodje. Že prvo leto je dosegel vojaške uspehe za svoje nove gospodarje in kmalu postal poveljnik vseh celjskih čet. Svojo vojsko je zbral prav v Šentrupertu.

»Obiskovalci ne bodo priča samo avtentični srednjeveški bitki, temveč tudi takratnem načinu življenja. Lahko bodo spoznali stare obrti, glasbo, način prehranjevanja in preživljanja prostega časa. Priložnost bodo imeli sprehoditi se skozi našo srednjeveško tržnico, kjer bodo srečali rablja, tatove, berače, vaško obrekljivko, biriča, sodnika in stražarje helebardiste,« je dodal Petrič. Na tržnici bodo obiskovalci lahko spoznali številne obrtniške delavnice, kot so kovačija, papirnica, knjigoveznica, lončarstvo in tkalstvo. Poskrbljeno bo tudi za kulinariko in srednjeveško ponudbo izdelkov. Vsi obiskovalci bodo jedli z rokami, na mizo jim bo prinešen vrč s pijačo. Zabavale jih bodo srednjeveške plesne in glasbene skupine, hkrati bo potekal še prikaz viteškega bivanja v taborih. Vitezi bodo tekmovali tudi v različnih igrah in aktivnostih, kot so spretnostno jahanje, sekanje turških glav in streljanje z lokom v galopu.

Otroci se bodo lahko v viteškem vrtcu zabavali ob lutkovni predstavi, v šoli mečevanja ali lokostrelstva ter se poučili o metanju sekir, poslikavi obraza in kaligrafiji. Sprejeti bodo tudi v paže in oprode. Čakalo jih bo več kot 20 animacij, urejeno pa bo tudi njihovo varstvo.

Največji srednjeveški festival pri nas bodo dodatno popestrili znani Slovenci. V lokostrelskem dvoboju se bodo pomerili raper, igralec, komik in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama, glasbenik, gledališki improvizator in komik Andrej Težak – Tešky, puščavski lisjak Miran Stanovnik, boksar Dejan Zavec, inštruktor varne vožnje Brane Küzmič in pevka Ines Erbus.

Dvodnevni festival se bo prvi dan zaključil z veliko nočno bitko, nepozabno ognjeno predstavo in srednjeveško zabavo. Vstopnice so že na voljo na prodajnih mestih Eventima. Cena posamezne vstopnice je 7,90 evra, za družine 14,90 evra, za otroke do 12. leta je udeležba brezplačna.

(Lin&Nil, d. o. o.)

(foto: Alenka Lamovšek)