FOTO: Predstavitev ‘srebrne’ kolesarske dirka Po Sloveniji

0
167

V ljubljanskem Mestnem muzeju je bila ta petek, 13. aprila, uvodna novinarska konferenca posvečena jubilejni, 25. mednarodni kolesarski dirki Po Sloveniji, ki bo tudi letos potekala v tradicionalnem terminu, od 13. do 17. junija. Ob srebrnem jubileju so se organizatorji dirke, Kolesarski klub Adria Mobil, skupaj s partnerji in pokrovitelji dirke lotili organizacije tega športnega dogodka s še večjimi ambicijami kot doslej in so se tudi z njegovo predstavitvijo in promocijo poprijeli že dva meseca pred samim dogodkom. »Dejstvo je namreč, da je bila lanskoletna izkušnja s prenosom dirke preko Eurposporta in Televizije Slovenije zelo dobra in odziv izjemen, zato je interes za letošnjo zeleno petljo še toliko večji,« – opozarja tudi direktor dirke, Bogdan Fink. Prav zaradi tega bo tudi letošnji prenos na obeh televizijskih kanalih zagotovljen, s to novostjo, da bo Eurosport  neposredno prenašal tri dni dirke na ES1 in dva dni na ES2, nacionalna televizija pa bo dirko prenašala na svojem prvem programu.

Letošnja dirka Po Sloveniji – s posebnim, srebrnim leskom – bo prav zaradi tega leska potekala kar pet dni, s startom v Lendavi in tradicionalnim zaključkom v Novem mestu, kolesarska karavana pa bo obiskala tudi Mursko Soboto, Maribor, Rogaško Slatino, Slovenske Konjice, Celje, Ljubljano, Kamnik in Trebnje. Na skupno 664 kilometrov dolgo traso se lahko odpravi največ 25 ekip, skupno 175 kolesarjev. Doslej pa se je prijavilo 21 ekip iz 16 držav Evrope, Amerike, Bližnjega Vzhoda in Južne Afrike. Med njimi je tudi 7 ekip serije World Tour. V karavani bodo tudi kolesarji, ki krojijo sam svetovni vrh, po pričakovanjih pa bodo posamezne ekipe v maju določile kdo bo dirkah v Sloveniji.

»Znova pričakujem izjemen boj za osvojitev zelene majice vodilnega in imenitnega pokala – replike 5200 let starega kolesa z ljubljanskega barja, ob 25. jubileju dirke pa se veselim dejstva, da bom znova tudi sam na štartu te dirke, na kateri bom, sicer tokrat v barvah nizozemske ekipe LottoNL Jumbo, branil naslov prvaka iz leta 2015, ko sem zmago prikolesaril KK Adrii Mobil,« – je na novinarski konferenci povedal tudi posebni gost, Primož Roglič, med drugim tudi nedavni zmagovalec dirke svetovne serije po Baskiji. Roglič je namreč, poleg Luke Mezgeca (avstralska ekipa Mitchelton–Scott), Mateja Mohoriča(Bahrain–Merida) in Janija Brajkoviča (KK Adria Mobil), tudi ambasador 25. dirke Po Sloveniji, z nalogo, da dvigne zanimanje za dirko in privabi k spremljanju še več navijačev. Seveda pa si vsi želimo slišati tudi kako bodo to dirko sami izkusili.

Sicer tako Primož Roglič kot Bogdan Fink ocenjujeta, da bo letošnja trasa izjemno zahtevna, z najtežja četrto etapo med Ljubljano in Kamnikom, ter, da tokratno dirko ne bodo odločali zgolj hribolazci ali sprinterji, pač pa kolesarji, ki bodo kos celotni razgibanosti proge, vključno z vožnjo na čas. Tej prvini na čas bo sicer namenjena zadnja etapa letošnje zelene pentlje med Trebnjem in Novim mestom, najhitrejšega na kronometru pa bo odločila trasa dolga 24 kilometrov.

Dodajmo še, da bo vzporedno z bojem kolesarskih matadorjev letos potekal tudi »promocijski boj« za najboljšega gostitelja 25. dirke Po Sloveniji, ki bo znova minevala v znamenju slogana Fight for Green/Boj za zeleno. Posebna žirija bo naj gostitelja med občinami razglasila po koncu dirke. Tako kot kolesarji se bodo tudi občine potegovale za poseben pokal – repliko 5200 let starega kolesa z napisom Naj gostitelj 2018.

Izjave udeležencev novinarske konference
Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke Po Sloveniji: “Jubilejna, 25. dirka Po Sloveniji je nov mejnik v bogati zgodovini športnega, kolesarskega dogodka, ki so ga prizadevni organizatorji, nekoč člani Kolesarskega društva Novo mesto, od leta 2006 Kolesarskega kluba Adria Mobil, prvič organizirali v počastitev rojstva nove države in to tradicijo – z izjemo leta 1997 – ohranili vse do danes. Mejnik, pod katerim se izpisuje izjemna statistika – skoraj 19 tisoč prevoženih kilometrov, 62 slovenskih mest – gostiteljev startov in ciljev posameznih etap, 1525 kolesarjev, 56 držav s štirih kontinentov in še in še – je več kot imeniten. Če bi temu dodali še odmevnost dogodka, pod katerega se podpisujejo dolgoletni zvesti sponzorji, kot so Telekom Slovenija, Adria Mobil, Fiat ter izjemni partnerji dogodka, ki so se zgodbi pridružili lani s Slovensko turistično organizacijo na čelu, je to dejansko mejnik, ki je vreden svojega srebrnega leska. In odlična popotnica za nov list v zgodovini organizatorja in aktivnega tekmovalca – KK Adria Mobil, krovnih združenj, gostiteljev vsakoletne kolesarske karavane ter države in regije kot celote.

Ob 24. izvedbi slovenske zelene pentlje smo dodali še slogan: Fight for green. S sliko, ki jo je Eurosport prenesel v milijone domov kolesarskih navdušencev, je Slovenija dokazala, da je »Boj za zeleno« hkrati zaveza in imperativ vseh nas in ne zgolj simbol kolesarskega boja za prevlado na dirki in končno zmago na ciljni črti zadnje etape.”

»Slovenska turistična organizacija (STO) bo tudi letos skupaj s partnerji izkoristila kolesarsko dirko Po Sloveniji za promocijo slovenskega turizma na TV kanalih Eurosport 1 in 2, saj gre za odlično priložnost za dvig prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot turistične destinacije za aktiven oddih. Aktivne počitnice in športni turizem sta med ključnimi turističnimi produkti slovenskega turizma, zato verjamem, da je neposreden prenos kolesarske dirke in oglaševanje v medijih Eurosporta odlična priložnost, da se predstavimo milijonom ljubiteljev aktivnega oddiha po svetu. Vesela sem, da nam je že drugo leto uspelo v sodelovanju s partnerji realizirati zahtevni promocijski projekt. Z občinami, prek katerih poteka trasa dirke, se že dogovarjamo za izvedbo aktivnosti, potrebnih za čim boljšo predstavitev destinacij in znamenitosti. Poskrbeli pa bomo še  za dodatno promocijo dirke s projektom Kolesarski ambasadorji Slovenije (Cycling Ambassadors of Slovenia), v okviru katerega bomo povabili izbrane kolesarske navdušence s ključnih trgov, da bodo pred tekmo kolesarili po Sloveniji in prek svojih družbenih omrežij delili svoja doživetja ter vabili na ogled tekme,« je dejala mag. Maja Pak, direktorica STO.

Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke: “Zelo se veselim že 25. izvedbe dirke Po Sloveniji. Dosegli smo lep jubilej, dirko organiziramo že četrt stoletja in praktično stalno raste. Pričakujem, da bomo videli še eno lepo dirko, ki bo znova tudi v prenosu na Eurosportu 1 in 2, skupno bo direktni prenos dirke predvajan v več kot sto različnih svetovnih državah. Tako si bodo lahko gledalci po vsem svetu ogledali, kako lepa je Slovenija. Zato slogan Fight for Green, ki ni samo sinonim boja za zeleno majico, ampak simbolizira tudi boj za ohranjanje okolja za vse nas in naše naslednike. S tekmovalnega vidika pa bom rekel le to, da upam na zmago slovenskega kolesarja.
Zahvala gre vsem občinam, mestom in sponzorjem, ki so pristopili k projektu dirke Po Sloveniji. V zadnjih letih je nepogrešljiv partner dirke Adria Mobil, sicer tudi pokrovitelj najboljšega slovenskega kolesarskega kluba. Izpostaviti je potrebno tudi podjetje Telekom Slovenije, ki je že 25 let podpornik največje slovenske kolesarske dirke. Z lanskim vstopom Slovenske turistične organizacije v projekt pa smo s televizijskim prenosom še dodatno nadgradili prireditev in se na ta način približali največjim svetovnim dirkam.
Letos smo vključili še sosedo Madžarsko, preko katere dirka še ni potekala. Pet etap je praktično čisto novih, prireditev pa se bo zaključila z vožnjo na čas od Trebnjega do tradicionalnega cilja v  Novem mestu, kar pomeni borbo za skupno zmago do samega konca. Tekmovalno se bo dirka stopnjevala in sicer od prve tipično šprinterske etape do vedno težjih preizkušenj in končne borbe z uro. Takšno dirko lahko zmaga samo kompleten kolesar.” (KK Adria Mobil)

(Foto: Sportida)