FOTO: Preiskava eksplozije v naselju Brezje

0
4982

Na današnji izjavi za javnost na Policijski upravi Novo mesto je France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto predstavil okoliščine in ugotovitve preiskave eksplozije v naselju Brezje, v kateri sta bili 14. 2. poškodovani dve osebi. Pri ogledu kraja eksplozije so sodelovali tudi bombni tehniki Oddelka za protibombno zaščito Specialne
enote policije. Matevž Gladek, policijski inšpektor v Oddelku za protibombno zaščito je predstavil delo oddelka in ukrepanje v primerih najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Vodja SKP PU Novo mesto je pojasnil, da so policisti OKC PU Novo mesto 14. 2. nekaj pred 13. uro prejeli obvestilo o eksploziji v naselju Brezje v okolici Novega mesta. Na kraj eksplozije so bili takoj napoteni policisti PP Novo mesto, ki so kraj zavarovali in zbrali prva obvestila. Še pred prihodom policistov so stanovalci naselja dve poškodovani osebi pripeljali na PP Novo mesto, od tam pa so jih policisti pospremili do urgentnega centra SB Novo mesto, kjer je bila poškodovanima nudena pomoč. Ogled in preiskavo eksplozije je prevzela komisija Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, pri ogledu sta sodelovala bombna tehnika Oddelka za protibombno zaščito Specialne enote policije, ogleda se je udeležila tudi dežurna državna tožilka. Na podlagi zbranih obvestil in na podlagi izsledkov ogleda kraja eksplozije je bilo ugotovljeno, da sta moška v starosti 53 in 15 let v do sedaj še neugotovljenem času pridobila ročni bombi italijanske proizvodnje (ti. paradajzarica), ki izvirata iz obdobja druge svetovne vojne. Kritičnega dne sta pričela z razstavljanjem bomb.

Ugotovljeno je, da sta moška, gre za očeta in sina, pričela razstavljati vsak po eno ročno bombo. Glede na najdene in zavarovane sledi sklepamo, da je 53-letni moški bombo razstavil, medtem ko je bomba katero je razstavljal mlajši, eksplodirala. 53-letni moški je pri eksploziji zadobil več površinskih ran po trebuhu, gre za lahke telesne poškodbe, 15-letnik pa je utrpel hude telesne poškodbe. Na desni roki so mu zaradi hudih poškodb v bolnišnici amputirali štiri prste, na levi roki je bila izvedena delna amputacija palca, ima opekline rok, stegen, glave in dihal ter poškodovani obe očesi. V sklopu ogleda je bil opravljen ogled ožje in širše okolice z namenom najdbe morebitnih drugih eksplozivnih sredstev, vendar med preiskavo terena drugih nevarnih predmetov policisti niso našli. Bombna tehnika Specialne enote sta eksplozivni del najdene razstavljene in neeksplodirane bombe uničila na kraju.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ukrepi v predkazenskem postopku. Obravnavamo pa okoliščine kaznivih dejanj Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva in kaznivo dejanje Povzročitve splošne nevarnosti saj sta z eksplozijo povzročila nevarnost za življenje ljudi.

Na celotnem ozemlju Slovenije je še veliko ostankov neeksplodiranih ubojnih sredstev, predvsem iz časa prve in druge svetovne vojne. Pogosto gre za različne ročne bombe, protipehotne in protioklepne mine, letalske bombe, strelivo idr. Na območju PU Novo mesto so v letu 2019 občani policiste v 32 primerih obvestili o najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev. Zavarovanih in uničenih je bilo 13 min, 11 granat, šest bomb, dve letalski bombi in 19 nabojev. Večino neeksplodiranih ubojnih sredstev občani in gradbeni delavci odkrijejo pri izvajanju zemeljskih del.

Oddelek za protibombno zaščito v Specialni enoti policije opravlja naloge na področjih operativnega interventnega in neposrednega izvajanja nalog protibombne zaščite, pirotehničnih in protibombnih pregledov ter bombnih preiskav ter hrambe in skladiščenja zaseženih eksplozivnih sredstev in snovi ter njihovega strokovnega uničevanja.

Matevž Gladek, policijski inšpektor v Oddelku za protibombno zaščito, je na izjavi za javnost predstavil delo bombnih tehnikov in ukrepe, ki jiz izvedejo v tovrstnih primerih.

V letu 2019 so bombni tehniki posredovali v 123 primerih v povezavi z eksplozivnimi snovmi in sicer je poleg eksplozij šlo za ukrepanje v primeru najdenih sumljivih predmetov, prevzeme eksplozivnih sredstev, hišne preiskave in asistence drugim službam. Od tega je bilo 66 interventnih izvozov, kjer je bilo potrebno urgentno posredovanje za zavarovanje življenja in premoženja ljudi. Strokovnjaki oddelka za protibombno zaščito izvajajo tudi preventivne aktivnosti, usposabljajo policiste in druge državne organe. Pri svojem delu se najpogosteje srečujejo z vojaškimi eksplozivnimi sredstvi, tako novejšimi kot tudi z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), ki so posledica vojnih delovanj, eksplozivi, pirotehničnimi sredstvi in tudi doma izdelanimi eksplozivi in improviziranimi napravami.

Žal niso redki primeri, ko najditelj neeksplodirano ubojno sredstvo pobere in odnese s kraja najdbe. Nevarne predmete posamezniki poskušajo tudi razstavljati, kar pa ima lahko za posledico hude telesne poškodbe ali celo smrt. Ob petkovi eksploziji v Brezju je bilo poleg znanih posledic ogroženo tudi življenje drugih ljudi, ki so bili v bližini, v nevarnosti pa so bili tudi policisti, ki so prvih prihiteli na pomoč. Policisti so bombne tehnike o najdbi takoj obvestili, ti pa so jim svetovali, da se vse osebe umaknejo na varno razdaljo, saj je še vedno obstajala nevarnost eksplozije. Tehniki so po prihodu neeksplodirano bombo uničili na kraju.

Ljudi opozarjajo, da ob vsaki najdbi neeksplodiranega ubojnega sredstva ravnajo skrajno previdno. Nikakor naj se teh predmetov ne dotikajo, jih ne poskušajo razstavljati ali kakorkoli premikati. Takoj naj se umaknejo od mesta najdbe, poskrbijo, da tudi druge osebe ne bodo imele dostopa do nevarnega predmeta in o najdbi obvestijo regijski center za obveščanje na številko 112 ali policiste na številko 113. Usposobljeni in izkušeni strokovnjaki bodo poskrbeli za varno odstranitev in uničenje neeksplodiranega ubojnega sredstva.

(foto: PU Nm)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj