sobota, 18 maja, 2024
DomaSlovenijaFOTO: Prilagojena kolesa za vse - Lets all cycle

FOTO: Prilagojena kolesa za vse – Lets all cycle

Takšni in drugačni dogodki, bolezni in stanja nas privedejo v stanje, ko gibanje ni več samoumevno. A to ni ovira, da se ne bi aktivirali, da ne bi kolesarili. Predstavljamo vam Primer dobre prakse Zavod Uvid:

Smo ekipa, športnih navdušencev, kolesarji po duši. Radi bi vsem, ki so prikrajšani pri gibanju pokazali možnosti in tudi pot, po kateri pridejo do ustreznega kolesa, predvsem pa z njim doživijo veliko lepega v naravi. Pišemo iz lastnih izkušenj: Primož, eden od naših sodelavcev, je vrhunski parakolesar, ki je tekmoval na najvišji svetovni ravni. Prav Primož, ki je paraplegik, pa še kako dobro ve, kako pomembna je rekreacija oz. gibanje in kaj šport prinaša človeku, tako fizično kot duševno.

Kolesarjenje, nenazadnje je ob hoji in teku najbolj trajnostna oblika premikanja iz točke A do točke B, za vse po novem tudi v Sloveniji omogoča projekt “Lets all cycle”. Le ta temelji na dejstvu, da lahko vsi kolesarimo. Tradicionalno gledano lahko kolesari le posameznik z dobrim ravnotežjem in nasploh dobrim psihofizičnim stanjem. To pa ne drži. Vsi lahko brez dvoma kolesarimo, to pa omogočajo nizozemska posebej prilagojena e-kolesa Van Raam, ki se jih odslej lahko dobi tudi pri nas.

Tovrstna kolesa razvrščajo v tri skupine, ki se razlikujejo glede na način vožnje kolesarja: Aktivni samostojni kolesar, Aktivni kolesar sopotnik in Pasivni kolesar sopotnik.

To so kolesa, ki so namenjena vsem, ki imate določene težave z ravnotežjem, pomankanje fizične moči ali katero izmed drugih vrst invalidnosti, ki navadno ne omogoča, da bi posameznik užival v vožnji s kolesom.

‘Ljudje smo narejeni iz mišic in kosti, ki nam omogočajo gibanje. Vendar v kolikor zaradi takšnih in drugačnih dejavnikov je naše naravno gibanje onemogočeno ali zato potrebuje pripomočke smo posledično velikokrat v neenakovrednem položaju, ko se želimo gibati. Zato je potrebna individualna obravnava vsakega posameznika in pa individualne prilagoditve glede na zmožnosti in potrebe, ki bi nam omogočale gibanje. Kolesarjenje je čudovit šport, ki omogoča inkluzivno kolesarjenje, druženje in rekreacijo. Veseli nas, da smo na trgu našli produkt, ki omogoča zadovoljevanje še tako zahtevnih potreb po prilagoditvah in je predvsem varno za naše kupce, ki potrebujejo ali dodatno moč na gonilnik, dodatno kontrolo pri krmarjenju kolesar, prilagoditev gonilk in prestav in še bi lahko naštevali. Tudi otroci s posebnimi potrebami in invalidi si zaslužimo biƟ enakovredno vključeni v kolesarjenje in zakaj ne bi imeli možnosti koristiti novih čudovitih kolesarskih poti, raziskovanje prelepe Slovenije in druženja s prijatelji, znanci. Večinoma družine, ki imajo med sabo otroka s posebnimi potrebami ali odraslo osebo, ki ima status invalida do danes niso imela tako širokega spektra pri aktivnem preživljanju skupnega časa. Zato smo tukaj mi in z veseljem bomo storili kar je v naši moči, da bomo čim več ljudi spravili v gibanje s pomočjo naših prilagojenih koles,’ o projektu “Lets all cycle” pove Primož Jeralič, parakolesar in paralimpijec, ki je leta 2016 na paralimpijskih igrah zasedel 10. mesto v cestni vožnji in kronometru.

Posebej prilagojena kolesa so lahko tudi stroškovno ugodna – ko si dve ali več družin lahko s skupnimi sredstvi kupijo kolo. Hkrati tudi vse več zavodov, društev in občin pridobiva posebej prilagojena e-kolesa za svoje člane oz. varovance ter organizirajo odlične dogodke. (Primer dobre prakse Zavod Uvid)

Za več podatkov sta vam na voljo: Primož Jeralič, parakolesar primoz.jeralic@gmail.com 040 312 321 in Ožbe Brezovec iz Kolesarskega centra e-kolesar.si (Celovška 111a, 1000 Ljubljana), info@e-kolesar.si 070 799 924

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča