četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoFOTO: Priseljenke donacijo namenile žrtvam nasilja

FOTO: Priseljenke donacijo namenile žrtvam nasilja

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je v sredo, 23. februarja 2022, Društvu življenje brez nasilja predalo donacijo – paket trenirk, slinčkov in rutic, ki so jih ustvarile ženske, vključene v njihov program socialne aktivacije.

S podobno donacijo so lanskega septembra razveselile mamice iz novomeške porodnišnice, letos pa so se odločile pomagati tistim, ki se v hudih stiskah znajdejo zaradi nasilja. »Zdravstvena kriza je poglobila vse vrste stisk, žal beležimo tudi porast nasilja. Na Dolenjskem in v Beli krajini žrtvam poleg javnih služb, kot so denimo Policija in centri za socialno delo, pomagajo strokovne delavke našega Društva življenje brez nasilja – tako imamo od leta 1999 Varno hišo, kamor se lahko na tajno lokacijo umaknejo ženske in otroci, dobrih pet let pa v središču Novega mesta deluje še Svetovalnica za žrtve nasilja, ki je javno dostopna vsem,« je povedala predsednica Društva življenje brez nasilja Natalija Petakovič.

Po njenih besedah so samo lani do večje osebne varnosti pomagali več kot 300 osebam – od mater z majhnimi otroki do starostnikov. »V naši Varni hiši smo zavetje pred udarci in trpinčenjem ter celostno psihosocialno pomoč omogočili 22 ženskam in otrokom,« je dodala strokovna vodja Varne hiše Melita Kramar. Žrtvam celostno podporo, ki med drugim vključuje tudi spremstvo k odvetnikom, na upravne enote in druge institucije, svetovanje in pripravo načrta, kako živeti brez nasilja, ipd. nudijo tudi preko Svetovalnice za žrtve nasilja, kjer je pomoč v letu 2021 našlo 235 oseb. »Nudili smo jim podporo in razbremenitev ob stiskah zaradi preživetega nasilja in jim počasi vračali samozavest in upanje,« je rekla strokovna vodja svetovalnice Simona Lovšin.

Omenjeni društvi povezuje prav celostna in individualna podpora pri uporabnikih. Program socialne aktivacije Zmorem sama! Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) je tako namenjen priseljenkam s stalnim bivališčem v Novem mestu. Poteka od leta 2019, z njim pa preko učenja slovenskega jezika do osnov računalništva, pisanja življenjepisov itd. ženskam z območja bivše Jugoslavije in Albanije pomagajo do lažje zaposlitve. Trenutno imajo odprte prijave za novo skupino 15 udeleženk. »Od začetka do te predzadnje, šeste skupine, smo vanj vključili 60 žensk in ponosni smo, da jih je polovica našla delo ali so se vključile v nadaljnja usposabljanja,« je dejala predsednica DRPD Branka Bukovec. Strokovna sodelavka društva Halime Djemaili je dodala, da so tudi to skupino ob praktičnem delu razdelili: ene so se priučile pomoči v kuhinji v sodelovanju s Centrom biotehnike in turizma, druge pa šivanja. Med slednjimi je bila tudi Shpenzije Murseli, ki je z ostalimi šivala hlače, slinčke, rutice in naglavne trakove za otroke do 4. leta starosti:
»Tako kot sem bila sama deležna pomoči na DRPD, da bom lažje našla zaposlitev, sem z ostalimi želela temu okolju tudi kaj dati. Ponosna sem, da bomo olajšali stisko kakšne mamice v težavah.«

»V našem društvu poiščejo pomoč tudi mame z dojenčki in majhnimi otroci. Večina njih se zaradi težkih življenjskih okoliščin znajde v finančni stiski. Poskušamo jim pomagati tudi pri tem, saj je lažje reševati težave, če te ne skrbi, kje boš dobil denar za hrano, položnice… Zato tovrstne donacije, kot je ta, simbolizirajo delček v mozaiku pri sestavljanju novega življenja,« je zaključila Natalija Petakovič.

Program socialne aktivacije Zmorem sama! sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad. Delovanje Društva življenje brez nasilja pa omogočajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, FIHO ter 12 dolenjskih in belokranjskih občin. Več tudi na njihovi spletni strani: https://varnahisanovomesto.si/.

(Mirjana Martinović)
(Foto: DRPDNM)
 
 
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča