FOTO: Prvi smrčki že pokukali

0
468

Za nami je skoraj poletno vreme, pa tudi suša in ko so zemljo namočile tudi dežne kaplje, so na veselje ljubiteljev gob, na dan pokukali mavrahi oz. smrčki. Gre za ogroženo gobo, ki pa je izredno okusna. In dokaz o prvih letošnjih smrčkih smo prejeli v redakcijo. Katarina nam je tudi letos poslala fotografijo. In letos so mavrahi na dan pokukali pet dni prej kot pred letom dni.

Mavrah raste pomladi, podoben je satju z globokimi udrtinami in med seboj povezanimi grebeni, ki pa so različnih velikosti, oblik in barv, zato pa razlikujemo več različkov užitnega smrčka, katere nekateri avtorji opisujejo kot samostojne vrste, vsi pa so votli.  Mavrah raste ob potokih, rekah in v logih, včasih na travnatih področjih, pa tudi v gozdovih ali na vrtovih, samo pomladi.

Mavrah je pogojno užiten, kuhan ali pečen pa je odličen, vsestransko uporaben in od nekdaj zelo cenjen.

Surovih smrčkov ne smemo zaužiti, saj je možna huda zastrupitev. Pogojno užitni so tudi vsi različki užitnega smrčka. Pogost je okrogloglavi različek (var. rotunda), ki ima klobuk enake višine in širine, je okrasto rjav, največkrat pa ga bomo našli na gnojenih travnatih področjih. Debelobetni različek (var. crassipes) doseže do 25 cm višine in ima izrazito močan bet, ki je 3-4 krat daljši od višine klobuka. Beli različek (var. alba) raste včasih skupaj z okrastimi ali sivkasto obarvanimi smrčki, črni različek (var. atrotomentosa) pa ima žametast izgled in svetlejše grebene, raste pa najraje na gozdnih pogoriščih. (vir: gobe.si)

FOTO: Prvi smrčki že pokukali

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj