sobota, 27 aprila, 2024
DomaKulturaFOTO: Rade Šerbedžija in Zapadni kolodvor v Nm

FOTO: Rade Šerbedžija in Zapadni kolodvor v Nm

Ta petek se je v dolenjski prestolnici začela letošnja edicija Festivala novomeško poletje.

Gre za festival, ki se na skrbno izbranih lokacijah v središču Novega mesta odvija od julija do avgusta in na katerem se zvrstijo tako lokalni kot drugi glasbeniki, v katerih so organizatorji prepoznali tisto nekaj več. Festival novomeško poletje bo tudi letos potekal v sedmih poletnih večerih, in sicer od 7. julija do 26. avgusta, na treh različnih lokacijah: Na Muzejskih vrtovih, na Glavnem trgu (v sodelovanju z Založbo Goga) in v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu.

Organizatorji ga vsako leto vsebinsko nadgrajujejo in ljubiteljem dobre glasbe prvič ponujajo tudi mednarodno obarvan program.

Nastopili bodo Rade Šerbedžija in Zapadni kolodvor, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Aleksander Mežek, Bilbi, Ahmed Burić, Robert Petan ter Rudi Bučar in Banda
.
Vstop na prizorišča je z izjemo otvoritve in zaključka festivala za obiskovalce brezplačen.

Čarobni Muzejski vrtovi so tako v svoj objem zvabili številne želnih nostalgične melodij. Za vinsko spremljavo pa so poskrbeli uradni vinarji festivala Klet Krško. 

Rade Šerbedžija je zagotovo ena največjih igralskih legend nekdanje skupne države. Tudi v slovenski glasbeni krajini je od vedno občudovan, saj je svoj pečat mnogim generacijam pustil z zdaj že ponarodelimi: Barbara, Ne daj se Ines in številnimi drugimi skladbami.

Za svoje igralske stvaritve je prejel številne prestižne nagrade, njegova sijajna igra pa je vzbudila zanimanje tudi tujih režiserjev in tako se je na velikem platnu že večkrat znašel v družbi svetovno znanih igralskih imen, kot so Vanessa Redgrave, Tom Cruise, Clint Eastwood in Stanley Kubrick. Leta 2000 je ustanovil tudi gledališče Ulysses na hrvaških Brionih. Ob številnih filmskih, gledaliških in televizijskih vlogah je Rade Šerbedžija posnel tudi šest odmevnih glasbenih albumov.

Svoj izjemni igralski talent združuje s prodorno odrsko interpretacijo šansonov, proze in poezije, ki jim za posladek doda še kakšno življenjsko anekdoto. Skupaj z vrhunskimi glasbeniki iz skupine Zapadni kolodvor bo ustvaril umetniško-glasbeni večer na čarobnih Muzejskih vrtovih. Otvoritev v hollywoodskem stilu, ki je ne smete zamuditi!

Zapadni kolodvor so: Antun Stasić (violina), Marjan Krajna (harmonika), Jura Vrandečić (bas), Pere Ištvančić (kontrabas), Brano Bogunović-Pif (kitara), Ranko Purić (bugarija) in seveda Rade Šerbedžija (glas).

(foto: Alen Zulić)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča