FOTO: Etnično razkazovanje orožje na FB, pa je to vse?

FOTO: Etnično razkazovanje orožje na FB, pa je to vse?

-
0 2998

Policisti policijske postaje Črnomelj so v torek dopoldne, 5.2.2019, na podlagi odredbe Okrajnega sodišča v Črnomlju opravili hišno preiskavo pri 46-letniku iz okolice Črnomlja in pri tem zasegli (skupaj šest kosov). Po naših informacijah je preiskava potekala v romskem naselju, od koder so prejšnji teden na Facebook profil enega izmed imetnikov omenjenega profila prilepili okoli uro in pol dolg video posnetek. Sicer na posnetku ni bilo opaziti 46-letnika, saj posnetek ni bil objavljen na njegovem FB profilu, pač pa na profilu njegovega sina. Slednji je bil še kot mladoletnik, leta 2011 več mesecev v priporu, zaradi kraj in ostalih kaznivih dejanj. Na posnetku sta dva mlajša moška, ki sta razkazovala orožje. Posnetek je zdaj odstranjen s FB-ja.

Omenjena zgodba ni nič novega. Kot so nam povedali poznavalci razmer v tem naselju, je policija o vseh teh razmerah dobro seznanjena, prav tako tudi občinski svetniki, a nihče ne stori ničesar. Veliko je govora tudi o preprodaji drog in vpletenosti odvisnežev, ki naj bi za odmerek droge, za omenjenega izvajali kazniva dejanja. Neuradno naj bi bil ta isti moški, kjer so našli orožje, kot nam je zaupal neimenovani vir, celo sodelavec policije! Neuradno še to, za orožje naj bi imeli celo dovoljenje, neuradno zaradi varnosti.

Policisti so v preiskavi zasegli:

1. Dve pištoli znamke CZ M57 (Tokarev), kalibra 7,62 mm;
2. Pištolo znamke CZ M70, kalibra 7,65 mm;
3. Pištolo znamke ISSC M22, kalibra LR 22 mm;
4. Polavtomatsko puško znamke Češka Zbrojevka 858 Tactical 4P, kalibra 7,62 mm;
5. Pištolo znamke Zastava Arms CZ 999 Scorpion, kalibra 9 mm Parabellum.

Poleg omenjenega orožja so zasegli še naslednjo količino streliva, in sicer:

– 113 nabojev kalibra 7,62 mm za pištoli M57,
– 52 nabojev kalibra 7,65 mm za pištolo M70,
– 50 nabojev kalibra 9 mm za pištolo CZ 999,
– 51 nabojev kalibra LR .22 za pištolo M22 ter
– 456 nabojev kalibra 7.62 mm za polavtomatsko puško CZ 858 Tactical.

V postopku so policisti ugotovili, da 46-letnik poseduje veljavno orožno listino za športno orožje od leta 2010 (za orožje od točke 1 do 4) ter od leta 2017 veljavni orožni list za varnostno orožje pod točko 5.

Zaradi suma, da je lastnik orožja kršil določila zakona o orožju (prepuščanje oziroma posojanje orožja drugim osebam, neprevidna, nestrokovna in malomarna uporaba in shranjevanje ter prepuščanje osebam, ki
niso upravičene do posesti orožja) so policisti orožje in strelivo, skupaj z orožnimi listinami, zasegli. Strelivo in orožje bodo poslali v strokovno analizo, med drugim tudi zaradi suma, da so določeni kosi orožja predelani (opomba: polavtomatska puška CZ858 je na zunaj podobna ruski AK-47 oziroma »kalašniku«).

Informacija o domnevni zlorabi orožja je prišla do policije od novinarjev, ki so na javno dostopnem profilu socialnega omrežja Facebook opazili posnetek z več osebami, ki so bile pod očitnim vplivom alkohola (ali drugih substanc) in pri tem rokovali z orožjem. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da gre za znane osebe iz območja Črnomlja.

Po zaključenih strokovnih analizah bodo policisti uvedli postopek o prekršku zaradi kršitev zakona o orožju ali podali kazensko ovadbo zoper osumljenega lastnika orožja, upravni enoti pa predlagali odvzem orožja. Do takrat se orožja nahaja pri policiji, so sporočili s PU Nm.