FOTO: Razstava Življenje ob vodi

0
226

Se spomnite najbližjega rečnega kopališča? Ali pa delujočih mlinov, žag in perišč? Ste kdaj drsali po zaledeneli strugi ali mrzlega decembra prali čreva v bližnjem potoku? Čolnarili ali se udeležili tekmovanja v muharjenju?

Če je odgovor ne, vam lahko pri obujanju spominov ali spoznavanju nekdanjih priljubljenih kotičkov ob vodi na Dolenjskem pomaga razstava Življenje ob vodi, ki so jo pripravili v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto v izložbi nekdanje trgovine z naravno kozmetiko na Glavnem trgu v Novem mestu.

Razstava je nastala kot spremljajoča aktivnost akcije zbiranja domoznanskega gradiva Zbiramo spomine, ki jo splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja ob mednarodnem letu ribištva in ribogojstva posvečajo življenju ob vodi. Na razstavi so na ogled fotografije, ki jih novomeška knjižnica hrani v svojih Posebnih zbirkah Boga Komelja.

Če želite tudi sami z njimi deliti fotografije ali spomine na trenutke, preživete ob vodi, jim pišite na zbiramo.spomine@kmj.si ali pokličite na tel. št. 07/ 3934 681 in dogovorili se boste za obisk.

Vabljeni k ogledu!

Že Bogo Komelj, prvi ravnatelj novomeške knjižnice, po katerem se imenujejo knjižnične posebne zbirke, je občasno poskrbel za postavitev razstav v izložbah v središču Novega mesta. Novomeška knjižnica je v zadnjih dveh letih v praznih izložbah na Glavnem trgu in Rozmanovi ulici na ogled postavila že vrsto priložnostnih razstav pod sloganom Ljubo doma, kdor ga pozna. Na ta način zapolni prazne izložbe v mestu z novimi vsebinami, predstavlja lokalno kulturno dediščino ter hkrati s selitvijo razstav izven knjižničnih zidov ponuja možnost ogleda razstav tudi Novomeščanom, ki redkeje zahajajo v knjižnico. Še zlasti so bile razstave v izložbah opažene v času epidemije, ko so kulturne ustanove delovale v omejenem obsegu. Zaradi izjemnega zanimanja in pozitivnih odzivov so sklenili nadaljevati s tovrstnimi razstavami tudi v prihodnje. (Bojana Medle)

(Foto: Boštjan Pucelj)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj