sreda, 22 maja, 2024
DomaKronikaFOTO: Schengen poln lukenj. Prijeli štiri tihotapce in 351 ilegalcev

FOTO: Schengen poln lukenj. Prijeli štiri tihotapce in 351 ilegalcev

Iz policijskih poročil PU Nm je razbrati, da so se nedovoljeni prehodi meje na območju JV  Slovenije v zadnjem obdobju močno povečali. Namreč tedensko prestrežejo več kot tisoč oz. 2.000 ilegalcev. Prav tako tudi tihotapce ljudi, pa čeprav je za slednje zagrožena visoka kazen.

Policisti so od zadnjega poročanja obravnavali 351 tujih državljanov, ki so nezakonito prestopili državno mejo oziroma niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji. Vsi so bili prijeti na območju Posavja (Libna, Dobova, Rigonce, Mihalovec, Loče, Ribnica, Čatež ob Savi, Mostec, Mokrice, Brežice, Rakovec, Rajec, Kapele, Nova vas). Postopki s tujimi državljani še niso zaključeni.

Prijeli štiri sprovajalce

Policisti državne specializirane enote za nadzor državne meje so zjutraj na avtocestnem počivališču Grič pod drobnogled vzeli sumljivo kombinirano vozilo hrvaških tablic, ki ga je vozil 26-letni državljan Hrvaške. Pri pregledu vozila so v tovornem delu odkrili 35 domnevnih državljanov Kitajske, ki so nezakonito prestopili notranjo mejo oziroma niso izpolnjevali pogojev za vstop v Slovenijo. Kombinirano vozilo Renault master so mu zasegli, postopek pa so prevzeli novomeški kriminalisti, ki so 26-letnika, ki ga bodo tudi kazensko ovadili, pridržali.

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe, s sedežem na Obrežju, so popoldne pri Slovenski vasi ustavljali sumljiv dostavnik, nizozemskih tablic, ki pa ni upošteval znakov policistov in je z veliko hitrostjo odpeljal v smeri Jesenic, kje je zapeljal iz ceste v koruzo. Iz vozila je pobegnilo več oseb. Policisti so s pomočjo policistov specializirane enote za nadzor državne meje in vodnikov službenih psov v nekaj minutah prijeli skupaj deset domnevnih državljanov Iraka, pol ure zatem pa še 21-letnega državljana Nizozemske, ki je bil voznik dostavnika. Voznika so pridržali, mu zasegli avto in zanj napisali kazensko ovadbo.

(foto: PU Nm)

Okoli 20.30 ure so policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe na avtocesti pri Brežicah ustavili sumljivo osebno vozilo hrvaških tablic. Voznika, 21-letnega državljana Hrvaške, so v zaključku postopka pridržali, saj so ugotovil, da v vozilu pelje štiri tujce, tri domnevne državljane Turčije in enega Iraka, ki so nezakonito prestopili notranjo mejo. Avto so mu zasegli. Zanj bodo napisali kazensko ovadbo.

Okoli 22.30 ure so policisti specializirane enote za nadzor državne meje, na Obrežju kontrolirali osebni avtomobil bošnjaških tablic. Vozil ga je 19-letni državljan Srbije, v vozilu pa je imel še šest domnevnih državljanov Turčije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. 19-letniku so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. V nadaljevanju ga bodo kazensko ovadili, so še sporočili s PU Nm.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča