FOTO: Še nekaj cm snega

0
313

Po zelo toplem začetku decembra smo končno dočakali bolj zimske temperature, ki so se jim ponekod pridružile tudi snežinke. Teh je bilo sicer marsikje premalo, da bi pobelile pokrajino, nekoliko debelejša snežna odeja prekriva le južno Slovenijo. Ob 15. uri so največ snega in sicer 12 cm izmerili na Babnem Polju, 10 cm ga je bilo v Iskrbi, 8 cm v Osilnici, 2 cm pa v Novem mestu in Metliki.

Ciklon se bo jutri s svojim središčem pomaknil nad Jonsko morje in postopno izgubil vpliv na vreme pri nas, nad Alpe pa se bo razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki nam bo jutri popoldne prineslo razjasnitev. A ne za dolgo, saj se nam od zahoda že bliža nova fronta.

Ponoči bo na Primorskem delno jasno in suho, drugod pa oblačno z občasnim rahlim sneženjem. Več padavin bo v vzhodni Sloveniji. Tu bo do jutra zapadlo novih 5, v nekoliko višjih legah lahko tudi 10 cm suhega snega, drugod po državi bo snega le za vzorec. Na Primorskem bo pihala burja, ki bo na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini v sunkih presegala 100 km/h. Tukaj bodo najnižje jutranje temperature med -1 in 2 st. C. Na vzhodu bosta -2, v prestolnici -1. Najhladneje bo v alpskih dolinah, kjer bo do -6 st. C.

Čez dan bo rahlo sneženje povsod ponehalo. Dopoldne se bo najprej zjasnilo v zahodni Sloveniji, popoldne in zvečer pa postopno tudi drugod. Burja na Primorskem bo slabela, ponehal pa bo tudi SV veter drugod po državi. Kljub temu večjih temperaturnih sprememb glede na jutro ne bo. Še najbolj se bo ogrelo na Primorskem, kjer bo 7 st. C, v vzhodni in osrednji Sloveniji bo kakšna stopinja nad ničlo, v alpskih dolinah pa stopinja pod njo.

Tudi v gorah so danes poplesavale snežinke, ki pa snežne odeje niso bistveno odebelile, tako da ta za december še naprej ostaja zelo skromna. Tudi po najvišjih vrhovih večinoma ne presega pol metra, lani pa je bilo v tem času že več kot 3 metre snega. Jutri bo rahlo sneženje povsod ponehalo in delno se bo zjasnilo, le na Pohorju bodo do večera še možne posamezne snežinke. Dopoldne bo še vetrovno, popoldne pa bo veter oslabel.

Nedeljo bomo začeli z jasnino. V krajih s snežno odejo bo jutro zelo mrzlo. Na Notranjskem, Kočevskem in v alpskih dolinah se bodo temperature spustile tudi pod -10 st. C, popoldne, ko bo na nebu spet več oblakov, pa bo okoli ledišča. Že v prvem delu noči na ponedeljek pa nas bodo zajele nove padavine. Po nižinah bo snežilo, za razliko od danes pa bo največ snega zapadlo v zahodni Sloveniji. Sledita dva suha in hladna zimska dneva, v drugi polovici tedna pa pričakujemo nove padavine. V kakšni obliki bodo, pa bomo še videli. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj