FOTO: Šentjernej pred 46. Tednom cvička z ocenjevanjem

FOTO: Šentjernej pred 46. Tednom cvička z ocenjevanjem

-
0 423

Šentjernej bo po štiridesetih letih znova gostil tridnevno vsebinsko bogato in raznoliko prireditev 46. Teden cvička. Prireditev bo letos potekala od 25. do 27. maja. V sredo, 11. aprila 2018, je potekalo slovesno odprtje ocenjevanja vin.

Na pričetku tridnevnega ocenjevanja so zbrane degustatorje in novinarje nagovorili župan Občine Šentjernej in predsednik organizacijskega odbora Radko Luzar, predsednik Društva vinogradnikov Šentjernej Jurij Krštinc in predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak. Ocenjevanje vin bo v gostilni Pri Jerneju potekalo vse do petka, ko bo popoldne že znan novi kralj cvička. Na odprtju je bil med prisotnimi tudi 90-letni Jože Frelih iz Šentruperta, pobudnik in soustanovitelj Društva vinogradnikov Dolenjske, ki je opozoril na stanje vinogradništva in vinarstva danes na Dolenjskem.

Spomine na preteklost in davno leto 1978 je obudil Franc Martinčič, priznani trsničar in vinogradnik iz Šmalčje vasi, ki se je v nagovoru spominjal organizacije prve cvičkarije v Šentjerneju pred štirimi desetletji. Da je ta v vseh pogledih zelo uspela, je zaslužen tudi sam. V svojem nagovoru je omenil še dva častna občana Občine Šentjernej Alojza Bambiča in Toneta Kovačiča iz tedanje Iskre, kjer je cvičkarija potekala, ki sta si skupaj z Marjanom Bratkovičem prizadevala in zavzemala za dobro organizacijo in potek prireditve. Zbrane na prireditvi sta nagovorila tudi aktualna Cvičkova princesa Dragica Ribič iz Ornuške vasi v občini Mokronog –Trebelno in Kralj cvička za leto 2017 Gregor Štemberger iz Šentjerneja, ki sta v zadnjem letu z odliko opravljala svoje poslanstvo promocije cvička. Kulturni program so s slovenskimi pesmi popestrili pevci Šentjernejskega okteta ter mlada harmonikarja Ožbej Hosta in Aleks Franko iz Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto. Predsednik ocenjevalne komisije Samo Hudoklin je vsem degustatorjem podal navodila za delo in jim zaželel dobro počutje ter obilo prijetnih zaznav, ki naj se odrazijo tudi v korektnih ocenah. Naj bo dobro vino tudi lepo ocenjeno, je dejal. Ob zaključku je zbrane povabil na srečanje z novinarji.

V sredo, 4. aprila 2018 je potekalo zbiranje vzorcev vin. Tako kot lansko leto, se je odzvalo vseh 32 vinogradniških društev, ki so vključeni v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske. Zbrano je bilo 919 vzorcev vin, kar je sicer 187 vzorcev manj kot lani, a kljub temu še vedno veliko in v skladu s pričakovanji glede na lastnosti vinskega letnika 2017. Po številu zbranih vzorcev je to ocenjevanje še vedno največje slovensko ocenjevanje. Od 919 vzorcev je 306 cvičkov, od tega pa 44 kandidatov za kralja cvička. Od ostalih sort je najbolj zastopana modra frankinja, skupaj je 220 vzorcev, različnih letnikov in tehnologij. Ocenjevanje tudi letos poteka pod pokroviteljstvom Strokovnega društva vinogradnikov in vinarjev Slovenije

Za pripravo vzorcev in strežbo skrbijo člani Društva vinogradnikov Šentjernej, za računalniško obdelavo podatkov Matej Rešetič s svojo ekipo, sicer tudi član DV Šentjernej in zavzet pridelovalec dobre kapljice. (Anita Petrič)

(Foto: Simon Kajtna)